Inspirisan djelom Vincenta Van Gogha

Privrednik koji dovodi Hilton u BiH, gradi jedinstven park u Visokom

05.06.2023. 12:01 / Izvor: Akta.ba
Halim Zukić

Na ovom dijelu posađeno je više od 100 hiljada sadnica lavande od kojih se prave sokovi i eterična ulja.

Jedno od najpoznatijih remek djela Vincenta Van Gogha “Zvjezdana noć” inspirisala je privrednika Visočanina Halima Zukića da na 70 hektara površine izradi park sličan tom djelu. Retreat, kako ga naziva investitor je nastao insporacijom umjetničkog djela. 

Projekat izgradnje parkova na svom imanju ovaj visočki privrednik počeo je još prije 20 godina, a od 2018. godine je započeo gradnju arboretuma koji je inspirisan Van Goghovim djelom.

“U zadnjih nekoliko godina podignuti su nasadi lavande i ostalog bilja, urađeni putevi i 12 jezera koja se prirodno filtriraju”, kazao je Zukić.

Sve se razvija u cilju očuvanja okoliša. Na ovom dijelu posađeno je više od 100 hiljada sadnica lavande od kojih se prave sokovi i eterična ulja. Tu je i više stotina hiljada grmova i drveća i začinskog bilja

"Ovo je jedinstven arboretom od ljekovitog i začinskog bilja na ovom cijelom području. Nema niti jednog pravca na cijelom posjedu sve je u oblinama i krivinama, sve potiče iz ideje slike Van Gogha​", kazao je.

U sklopu kompleksa, kako je najavio Zukić je planirana je gradnja hotela, autokampa, glampinga, dječijih igrališta, adrenalinskih parkova, ugostiteljski objekti, zona za događaje na otvorenom i zatvorenom, ljetna pozornica sa više od 700 sjedećih mjesta, kao i mnogi drugi sadržaji.

Zvanično otvorenje planirano je sljedeće godine.

Podsjećamo, Halim Zukić vlasnik je firme Interšped Sarajevo koja je nedavno potpisala ugovor s grupacijom Hilton za dovođenje ovog lanca u Sarajevo i Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije