MOL želi prodati Inu?

02.08.2013. 09:08 / Izvor: Business.hr
MOL želi prodati Inu?

Mađarska naftna kompanija MOL učinit će još jedan pokušaj kako bi potaknula hrvatsku stranu na suradnju oko hrvatske naftne kompanije Ina, a ukoliko ne uspije, MOL želi prodati svoj udio u Ini.

Mađarska naftna kompanija MOL učinit će još jedan pokušaj kako bi potaknula hrvatsku stranu na suradnju oko hrvatske naftne kompanije Ina, a ukoliko ne uspije, MOL želi prodati svoj udio u Ini, rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA-u visokopozicionirani dužnosnik MOL-a.

"Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno, rekao je on.

Hrvatska država trenutno ima 44 posto udjela u Ini.

Mada MOL nema većinski udio dionica u Ini, mađarska tvrtka ipak prema ugovoru iz 2009. godine kontrolira tu hrvatsku naftnu tvrtku, piče austrijska agencija. Mnogi u Hrvatskoj takav sporazum smatraju nepravednim, a taj sporazum dobio je i sudski epilog. Bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, jer mu je navodno šef MOL-a Zsolt Hernadi dao mito od 10 milijuna eura.

Hernadi i MOL odbacuju optužbe, ali hrvatsko državno odvjetništvo i dalje istražuje te je zaprijetilo da će Hernadija dati uhititi putem europskog uhidbenog naloga jer odbija suradnju, piše ta agencija.

Hrvatska vlada je 2010. godine spriječila pokušaj MOL-a da stekne natpolovični dionički udjel u Ini, a sadašnja vlada je nezadovoljna MOL-om. Ministar financija Slavko Linić zamjera MOL-u da ne ulaže u Inu, primjerice u rafineriju Sisak, te smatra da je želi pretvoriti u beznačajni ogranak MOL-a, piše APA.

Hrvatska vlada namjerava izmijeniti dionički ugovor s MOL-om i za to formirati pregovarački tim političara i stručnjaka, dodaje se dalje u tekstu.

Prema riječima dužnosnika MOL-a, rafinerija Sisak je "ekonomska i ekološka katastrofa", koja godišnje pravi višemilijunske gubitke. Održava se na životu jer je važna za Sisak.

Neimenovani dužnosnik kaže kako MOL planira uložiti 200 milijuna eura u rafineriju Rijeka, ali da se to, kako tvrdi, blokira na političkoj razini. Dok suradnja na razini menadžmenta dobro funkcionira, na najvišoj razini je sve "kao u vrtiću", kaže dužnosnik. On, međutim, priznaje kako je i MOL ranije činio pogreške.

Ukoliko Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati svoj udio prodati, ako bude morao i Rusima, čijim naftnim kompanijama sada ne želi prepustiti naftno tržište jugoistočne Europe, piše APA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije