Prekinute aktivnosti privatizacije u slučaju hotela Holiday Sarajevo

19.11.2016. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Prekinute aktivnosti privatizacije u slučaju hotela Holiday Sarajevo

Vlada FBiH je prihvatila izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za period januar-juni 2016.godine.

Vlada FBiH je prihvatila izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za period januar-juni 2016.godine.

U prvoj polovini ove godine Agencija je radila na reviziji privatizacije u privrednim društvima Vranica d.d. Sarajevo i BNT Kovačnica Novi Travnik. Postupak privatizacije Vranice obavljen je u skladu sa Zakonom o privatizaciji preduzeća i Pravilnikom o postupku prodaje imovine i dionica ili udjela preduzeća.

Kad je riječ o BNT Kovačnici, u izvještaju je navedeno da revizori nisu u mogućnosti izraditi revizorski izvještaj o pretvorbi i privatizaciji zbog nedostatka potrebne dokumentacije.

Pored revizije privatizacije ovih privrednih društava, u Agenciji su tokom 2016. godine, preduzimane i druge aktivnosti u okviru revizijskih postupaka pokrenutih u toku 2015. godine, a posebno u vezi s revizijom privatizacije privrednog društva Dita d.d. Tuzla.

Agencija je treći put donijela Rješenje o izvršenoj reviziji pretvorbe i privatizacije Dita d.d. Tuzla. Međutim, na to rješenje Agencija za privatizaciju u FBiH i Kantonalna agencije za privatizaciju ponovno su uložile žalbe koje su dostavljene na odlučivanje drugostepenom organu.

Rješenje o pokretanju postupka revizije privatizacije Feroelektro d.d. Sarajevo, doneseno je 2.4.2015. godine. Zbog obimnosti cijelog slučaja, te izuzimanja tražene dokumentacije i godišnjih odmora u sudu i tužilaštvu, 19.10.2015. godine je završen Nacrt izvještaja i proslijeđen Upravi Društva na očitovanje.

Uprava je tražila dodatni rok za izjašnjenje, što joj je i odobreno. Izjašnjenje, međutim, nije stiglo ni u novom roku, pa je Agencija 22.12.2015. godine donijela Rješenje o izvršenoj reviziji pretvorbe i privatizacije. Na ovo rješenje Agencija za privatizaciju u FBiH, je uložila žalbu, a drugostepeni organ (Stručno tijelo Vlade FBiH) je poništio prvostepeno Rješenje. Drugostepenim rješenjem odlučeno je da se u konkretnom slučaju radi o presuđenoj stvari (res iudicata), jer je prema presudi nadležnog suda raskinut kupoprodajni ugovor i predmet privatizacije vraćen Federaciji BiH. S tim u vezi, Agencija je okončala svoje aktivnosti u ovom slučaju.

Aktivnosti su prekinute i u slučaju hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo, nakon što je potpisana sudska nagodba kojom su ugovorne strane poravnale međusobna dugovanja i potraživanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije