Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o investicijskim fondovima

23.12.2016. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o investicijskim fondovima

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u postupanju po preporukama Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca.

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicijskim fondovima.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u postupanju po preporukama Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, a s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukuma Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF).

Dopunjene su i izmijenjene važeće regulative u dijelu koji se odnosi na propisivanje strožijih uslova za vlasničke i upravljačke strukture društava za upravljanje investicijskim fondovima i zatvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, na način da je osigurana zabrana sticanja vlasništva i obavljanja upravljačkih funkcija kriminalcima i s njima povezanim osobama i saradnicima.

Ovim zakonom ne vrši se direktno usklađivanje sa EU direktivama, jer se radi o standardima i preporukuma Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca, koje se u suštini odnose na potrebu dopune i izmjene važeće regulative u dijelu koji se odnosi na sprečavanje pranja novca.

Radi se o zakonu malog obima sa samo jednim bitnim rješenjem. Naime, kod sticanja udjela i imenovanja u upravljačke strukture društva za upravljanje investicijskim fondom ili zatvorenog investicijskog fonda propisani su uslovi i postupci koje vodi Komisija, koji bi trebali da isključe osobe za koje postoje pravne posljedice osude i za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovali u pranju novca i finansiranju terorizma ili korupcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije