Privatizacija u ZHŽ: Hotel Grude ide na prodaju, Agroprom se vraća Općini

18.07.2017. 10:09 / Izvor: Večernji List
Privatizacija u ZHŽ: Hotel Grude ide na prodaju, Agroprom se vraća Općini

Privatizacija poduzeća na području Zapadnohercegovačke županije ni nakon više od dvadeset godina nije završena.

Privatizacija poduzeća na području Zapadnohercegovačke županije ni nakon više od dvadeset godina nije završena, međutim, ministar gospodarstva Dario Sesar navodi kako je u posljednje dvije i pol godine pomak napravljen.

"Svako poduzeće imalo je svoje tranzicijske specifičnosti ili su bila prezadužena, pod ovrhom, radnim odnosima ili su u pitanju bili neriješeni imovinsko-pravni odnosi, što je predstavljalo poteškoće u procesu privatizacije. Ipak, nakon dvije godine mandata sva poduzeća su u nekakvom postupku", kaže ministar Sesar.

Tako je na prostoru općine Grude Trgovačko poduzeće na veliko i malo Bekija otišlo u stečaj, a riješeni su prostori u središtu grada koji su godinama bili u devastiranom stanju. Danas taj prostor uljepšava onaj Općine Grude. Hotel Grude trenutačno je u završnoj fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će ići na prodaju, dok je poduzeće Duhanprodukt (Duhanska stanica) opterećeno sudskim sporovima. Općina Grude je zainteresirana za izuzimanje te imovine iz procesa privatizacije te njezino stavljanje u funkciju.

Pregovori se vode između ZH županije, Općine Grude i ovršitelja. Što se tiče općine Ljubuški, Sesar navodi kako su nadležne službe općine Ljubuški podnijele zahtjev za izuzimanje iz privatizacije poduzeća Agroprom (Duhanske stanice). U tijeku je izrada bilance stanje od revizorske kuće kako bi se utvrdilo činjenično stanje i kako bi Općina Ljubuški znala koje obveze preuzima prilikom eventualnog izuzimanja iz privatizacije. Najesen slijedi prodaja Vodoprivrednog poduzeća, gdje je urađena bilanca stanja, Ljubuška tkaonica otišla je u stečaj, a s kupcima hotela Bigeste produljen je ugovor o njegovoj privatizaciji te su nastavljena ulaganja, kao što se može vidjeti na terenu.

"Za Tvornicu kružnih pila Posušje pokrenut je postupak stečaja, a u proces likvidacije ići će poduzeće Polivinil u općini Posušje. U stečaju je i Sep Nova. Za poduzeće TIP, bivši Svjetloplast, Općina je zainteresirana za izuzimanje iz privatizacije i ta imovina je od jeseni u posjedu Općine. Za Ukraskamen se vodi sudski postupak između Vlade ZHŽ-a i prijašnjeg vlasnika, dok je za Trgopromet završena likvidacija poduzeća", navodi ministar Sesar.

Dodaje kako je u fazi rješavanja i poduzeće POKO s kojim se najesen planira ići u stečaj. Na prostoru grada Širokog Brijega poduzeća Sloga i Novogradnja-zanatstvo su u postupku likvidacije, Konfekcija i OTP su u stečaju, dok isto najesen čeka GP Novogradnja i Novorent, a izvršena je uspješna prodaja Autocentra Široki Brijeg. Sesar je ponovno podsjetio na važnost suradnje između Agencije za privatizaciju ZHŽ-a, Ministarstva gospodarstva i sudstva ZHŽ-a kako bi cijeli taj proces oko privatizacije bio brži. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije