Tehnometal nudi 1,3 miliona KM za Novi mermer iz Šekovića

19.01.2018. 08:44 / Izvor: Glas Srpske
Tehnometal nudi 1,3 miliona KM za Novi mermer iz Šekovića

Preduzeće "Tehnometal" iz Vlasenice ponudilo je 1,3 miliona maraka za državni kapital u Fabrici ukrasnog kamena "Novi mermer" iz Šekovića

Preduzeće "Tehnometal" iz Vlasenice ponudilo je 1,3 miliona maraka za državni kapital u Fabrici ukrasnog kamena "Novi mermer" iz Šekovića, a da li će to biti prihvaćeno, odlučiće Vlada RS. 

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS je 17. novembra prošle godine raspisala tender za prodaju akcija iz portfelja Akcijskog fonda RS u preduzeću "Novi mermer", koji je bio otvoren do 16. januara.

"Na tender je pristigla jedna ponuda. Riječ je "Tehnometalu" iz Vlasenice. Sve ostale informacije smatramo povjerljivim do momenta podnošenja izvještaja Vladi RS", kazali su u IRB-u RS, kojem je ovo treći pokušaj prodaje državnog kapitala u šekovićkom preduzeću.

U "Tehnometalu", koji se bavi proizvodnjom, trgovinom i uslugama, nisu htjeli da komentarišu kupovinu "Novog mermera" dok ne bude završena procedura u vezi sa preuzimanjem tog preduzeća.

U "Novom mermeru" se nadaju da bi novi vlasnik mogao dići ovo preduzeće na noge i da će početi  bilježiti zapažene rezultate.

"Za uspješno poslovanje potrebno je zanoviti mašine jer u njih nije ulagano još od devedesetih godina prošlog vijeka. Time bismo proširili i asortiman proizvoda, što je važno za ozbiljniji izlazak na inostrano tržište. Trenutno radimo za kupce u BiH, Srbiji i Crnoj Gori", kazao je direktor "Novog mermera" Milenko Čelić.

Naglasio je da je prošla godina bila jedna od boljih za ovo preduzeće.

"Gubitak preduzeća u 2016. iznosio je oko 50.000 maraka, a on je znatno smanjen u prošloj godini. Isplatili smo i oko 15 plata zaposlenima i nemamo većih dugovanja", naveo je Čelić i dodao da trenutno zapošljavaju osam radnika i da u zavisnosti od obima posla angažuju dodatni broj zaposlenih.

Vlada RS je 2008. godine kupila “Mermer” za 1,08 miliona maraka. Taj potez uslijedio je nakon 12 pokušaja stečajne uprave da pronađe novog vlasnika. Poslije toga naziv fabrike promijenjen je u "Novi mermer".

"Mermer" je izgrađen 1972. godine, a svojim proizvodima ukrasio je mnoge građevine širom bivše Jugoslavije.

Proizvodi iz Šekovića su ugrađeni u novosadsku dvoranu "Spens", hotel "Internacional" u Beogradu i mnoge zgrade na Crnogorskom primorju. "Mermer" iz Šekovića prije stečaja stizao je i do Londona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije