Sufinansiranje izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš

22.04.2019. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Sufinansiranje izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš

Cilj izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš je uspostaviti poveznicu između građana i ovlaštenih sakupljača.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović i načelnik Općine Akif Fazlić potpisali su sporazum o sufinansiranju izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš.

Cilj izgradnje Reciklažnog dvorišta Ilijaš je uspostaviti poveznicu između građana i ovlaštenih sakupljača, kroz organizovano prikupljanje reciklabilnog otpada. Opasne komponente komunalnog otpada će biti posebno uskladištene na nepropusnom platou sa nadstrešnicom.

Faza I projekta obuhvata izgradnju potpornog zida, ograde, oborinske i fekalne kanalizacije, hidratanske i sanitarne mreže.

"Općina Ilijaš je u prethodnom periodu mnogo radila na ovom projektu, a ovim sporazumom smo definisali prvu fazu njegove izgradnje. Želim se zahvaliti ministru i ministarstvu koje je uspjelo u budžetu definirati poziciju za ovu namjenu. Ovaj projekt će doprinijeti imidžu Općine Ilijaš", izjavio je načelnik Akif Fazlić.

Ministarstvno prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša sufinansira I fazu projekta sa 250.000 KM.

"Bitno je naglasiti da je ovo prvo općinsko reciklažno dvorište. Ovaj projekt će poboljšati zaštitu okoliša i životne sredine u Ilijašu, a u konačnici će omogućiti adekvatan i u skladu sa svim propisima tretman otpada. Općina Ilijaš je jedina pokazala spremnost da krene u ovakav projekt, a pozivamo i ostale općine da, u skladu sa našim akcionim planom o tretmanu otpada, kandidiraju ovakve i slične projekte kako bi se sredstva za njih mogla na vrijeme obezbijediti", poručio je ministar Filipović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije