Investicije / PROJEKTI

Na Bjelašnici počinje izgradnja savremenog postrojenja za preradu otpadnih voda

Prečistač će imati kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice.

29.05.2019. 08:58 / Izvor: Akta.ba

Općina Trnovo objavila je javni poziv za Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Igmanu i Bjelašnici čiji se rad temelji na primjeni savremene PVA-MBBR tehnologije, saznaje Akta.ba.

Prečistač će se nalaziti na lokalitetu Gornje Grkavice na Igmanu i bit će treći prečistač otpadnih voda na području ove Općine.

Prečistač će imati kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice.

Ukupna vrijednost radova procjenjena je na 3.133.216,20 KM bez PDV-a.

Rok za realizaciju ugovora je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.   

Tehnologija rada ovog postojnja omogućava između ostalog i samorastvaranje biološkog mulja što je jedan od ključnih savremenih problema zaštite prirode i ekologije u procesu pročišćavanja otpadnih voda.

Također, radi se o investicijski i operativno izuzetno efikasnom sistemu, jer se smanjuje količina mulja kojeg treba deponovati ili spaljivati.

Proces biološkog prečišćavanja otpadnih voda uz primjenu PVA-MBBR granula razvijen je u Sloveniji i Japanu, a sve se više primjenjuje u naprednim zemljama kao idealan sistem za izgradnju novih uređaja za prečišćavanje otpadnih voda ili za rekonstrukciju postojećih uređaja, kod kojih je potrebno postići veće kapacitete u postojećim gabaritima.

Podsjećamo da je za ovaj projekat već ranije Republika Slovenija donirala 640.795 eura. Projekt će sufinansirati i Kanton Sarajevo i FBiH sa po 500.000 KM, te Općina Trnovo sa milion KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije