Tunel kroz Žabu gotovo probijen, počeli radovi iz pravca Stoca

Investicije / PROJEKTI

Tunel kroz Žabu gotovo probijen, počeli radovi iz pravca Stoca

18. lipnja potpisan je ugovor za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi u dužini od 8,7 kiometara.

22.06.2019. 10:10 Izvor: / Večernji List

Tunel kroz planinu Žaba, što je najzahtjevniji objekt na magistralnoj cesti Neum-Stolac trebao bi biti probijen u prvom tjednu srpnja. Tunel je dužine 975 metara, a do sada je probijeno više od 850 metara, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić, napominjući da se paraleno radi i tunel za evakuaciju.Prema njegovim riječima do kraja godine, ili početkom sljedeće bit će završen tunel Žaba i još 1.700 metara trase koja ide prema Stocu. Inače, do sada je izgrađeno 12 kilometara ceste od Neuma do Broćanca.

Iako oni koji putuju za Neum i iz Neuma, već koriste tu cestu ona još službena nije puštena u promet, a bit će uskoro, čim Federalno ministarstvo prostornog uređenja izda rješenje o njenoj tehničkoj ispravnosti, kaže Pravdić. U međuvremenu su počeli radovi i iz pravca Stoca.

Prije par dana, točnije 18. lipnja potpisan je ugovor za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi u dužini od 8,7 kiometara.

Posao vrijedan 17 milijuna KM dobio je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak ove dionice je 16 mjeseci. Također je raspisan natječaj za dionicu Broćanac- Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu. Rok za dostavu ponuda za izgradnju te dionice je 25. srpanj, a Pravdić očekuje kako bi se ugovor s najpovoljnijim ponuđačem mogao potpisati u kolovozu, dok bi rok za izgradnju ove dionice bio oko godinu dana.

"Preostala je dionica od nešto više od 10 kilometara, koju smo podjelili u dva dijela; to su lot 5 i lot 6, između Stolova i tunela Žaba", kaže direkor “Cesta FBiH”.

Tu je, prema njegovim riječima, već urađena eksproprijacija zemljišta na polovici trase. Pravdić očekuje da će se u 9. mjesecu završiti eksproprijaciju na preostaloj trasi i raspisati natječaj i za tu dionicu, te da će se do kraja godine potpisati ugovor i za ta dva lota.

Rok za izgradnju tih nešto više od 10 kilometara ceste bio bi godinu i pol dana. Budući je dio ceste kroz Stolac iz pravca Neuma prilično uzak, Pravdić kaže kako se rade idejna rješenja obilaznice koja bi trebala biti dužine između 5,5 i 6 kilometara i koja bi se, u međuvremenu izgradila, dok se rade ostale dionice.

"Kompletna cesta Stolac- Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala biti u funkciji sredinom 2021. godine. Time bi konačno jedini bh grad na moru- Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom", kaže direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić za HMS.

Podsjetimo, za izgradnju ceste Stolac-Neum, koja je počela u kolovozu prošle godine, bit će utrošeno 40 milijuna eura kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke.

To je ujedno najveći projekat iz Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH, vrijedan 173 milijuna eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije