Al Jazeera će graditi svoje sjedište na području općine Centar

Investicije / PROJEKTI

Al Jazeera će graditi svoje sjedište na području općine Centar

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić potpisali su notarski ugovor o kupoprodaji zemljišta.

27.09.2019. 07:56 Izvor: / Akta.ba

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić potpisali su notarski ugovor o kupoprodaji zemljišta.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 40. redovnoj sjednici donijelo odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta planiranog za izgradnju stambeno poslovnih objekata kolektivnog stanovanja K 28 i K 29 na lokalitetu Šip, a u skladu sa Regulacionim planom Poslovna zona Šip. Na osnovu donesene odluke Općinskog vijeća, objavljen je javni konkurs o prodaji zemljišta, a nakon provedenog postupka javnog nadmetanja, kao najpovoljniji ponuđač odabrana je Al Jazeera Balkans.

Načelnik Ajnadžić je prilikom potpisivanja ugovora istakao da izgradnja stambeno-poslovnih objekata na lokalitetu Šip treba biti u funkciji Inovacijsko-tehnološkog parka koji je prostorno-planskom dokumentacijom predviđen u blizini ovih lokacija.

"Radujemo se da renomirana televizijska kuća Al Jazeera Balkans ostaje na području ove lokalne zajednice. Naš krajnji cilj je da na ovom lokalitetu bude smješten budući IT park koji će imati neizmjeran značaj za privredni razvoj i Kantona i Općine Centar, mogućnost zapošljavanja više stotina, a u perspektivi i više hiljada visoko stručnih kadrova", istakao je Ajnadžić.

Direktor Đođić je upoznao načelnika Ajnadžića sa poslovanjem Al Jazeere Balkans, te o planovima izgradnje na pomenutoj lokaciji.

"Naša namjera je da oplemenimo i razvijemo ovaj prostor za rad 260 visokoobrazovanih uposlenika u svjetskim razmjerama tehnički i tehnološki najsavremenijim uslovima za daljnji razvoj ove informativne kompanije, a posebno smo obradovani činjenicom da je na širem lokalitetu planirana izgradnja Inovacijsko-tehnološkog parka", kazao je Đođić.

Podsjećamo da je u proteklom periodu Općina Centar u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo obezbijedila finansijska sredstva u ukupnom iznosu od oko 2,7 miliona maraka uz obavezu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo da za ova sredstva izgradi glavnu saobraćajnicu sa cjelokupnom komunalnom infrastrukturom za pristup budućim poslovnim zgradama IT kompanija. U želji da se stvore nove lokacije za izgradnju poslovnog sadržaja ovog karaktera, kako bi što veći broj kompanija, domaćih i stranih, mogao praviti biznis na ovom jedinstvenom prostoru, planira se proširenje obuhvata inovacijsko-tehnološkog parka.

Potpisivanju ugovora u ime Općine Centar prisustvovali su savjetnici načelnika Dževad Bećirević i Mustafa Resić, te pomoćnici načelnika Belma Bašović i Samir Šehović, a u ime Al Jazeere Balkans menadžer za istraživanja i obuke Edin Smajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije