Investicije / PROJEKTI

Predstavljeno idejno rješenje postrojenja za pripremu vode za piće "Bioštica"

Elaborat je urađen na osnovu prethodno definisanih problema sa kojima se naša lokalna zajednica nosi, između ostalih taloženje mulja na izvorištima.

08.10.2019. 10:04 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici firme "Milanović Tretman voda" iz Кragujevca prikazali su, na jučerašnjem sastanku sa rukovodstvom opštine Sokolac, elaborat – idejno rješenje projekta koji podrazumijeva izradu postorojenja za pripremu vode za piće „Bioštica“, čija je ukupna vrijednost oko 800.000 eura. Elaborat je urađen na osnovu prethodno definisanih problema sa kojima se naša lokalna zajednica nosi, između ostalih taloženje mulja na izvorištima.

Direktor ove kragujevačke firme Branko Stevanović kazao je da najviše vremena, pri realizaciji projekta, iziskuje priprema, dok bi izvođenje radova trajalo oko mjesec dana.

"Nakon obilaska terena i uvida na licu mjesta, utvrdićemo da li postoje još neke prepreke. Danas smo saznali da na rezervoaru Laze nema kontrole hlorisanja. Pošto je prema standardima definisana granica slobodnog hlora u vodi, razmotrićemo i taj dio, kako bi građani Sokoca imali u potpunosti urednu vodu za piće. Nakon idejnog rješenja, sljedeći koraci biće projektovanje i realziacija. Nadamo se da će Sokolac imati pitku vodu izvrsnog kvaliteta", pojašnjava Stevanović.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica podsjeća da je opština Sokolac, nakon ulaska u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na području opštine, pristupila iznalaženju rješenja za probleme pijaće i otpadnih voda.

"Nakon idejnog rješenja, nastavljamo razgovore sa projektnim timom, Fondom za zaštitu životne sredine RS i resornim ministartvom. Vrijednost projekta je okvirno definisana. Ukupna sredstva biće precizirana nakon javnih nabavki, raspisivanja međunarodnog tendera, ali očekujemo da ne bude većih odstupanja. Sa predstavnicima firme 'Milanović Tretman voda' razgovarali smo i o problemu otpadnih voda, za čije rješavanje će nam, takođe, trebati idejno rješenje i projektna dokumentacija. Postavljanjem dva postrojenja za prečišćavanje pijaćih i otpadnih voda, u vrijednosti od oko 2.500.000 eura, imali bi u potpunosti uredno vodosnabdijevanje na području naše opštine", rekao je načelnik Bjelica.

Studiju izvodljivosti sveobuhvatnog rješavanja vodovoda i kanalizacije na području opštine Sokolac finasirala je Evropska investiciona banka.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije