Prezentiran projekt spalionice otpada u Bosanskom Petrovcu

17.10.2019. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Prezentiran projekt spalionice otpada u Bosanskom Petrovcu

Postrojenje "Incenerator – spalionica" bi bilo izgrađeno na lokaciji deponije otpada u Općini Bosanski Pertovac,

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo jučer je o projektu spalionice otpada razgovarala sa načelnikom Općine Bosanski Petrovac Deanom Prošićem i direktorom firme Zanni doo BiH Irfanom Samardžićem. 

Tema sastanka je bila realizacija projekata iz oblasti zaštite okoliša na području ove općine. 

"Nakon propalog koncepta regionalne deponije, stava smo da je potrebno da Opština Bosanski Petrovac krene samostalni projekt sanacije deponije "Vaganac". Zatim izgradnja reciklažnog dvorišta, kako bi bili jedna od rijetkih Opština u Bosni i Hercegovini, koja bi krenula u postavljanje Europskih standarda kada je u pitanju ova oblast. Potrebni su novi planovi upravljanja otpada, studije uticaja na okoliš i izdavanje okolinskih dozvola. Ovo je duži proces, koji ćemo morati relizovati na zadovoljstvo svih naših građana. Plan je i u budućnosti pokušati naći donatore, koji bi zajedno sa opštinom krenuli u realizaciju spalionice otpada, kako bi na ekološki prihvatljiv način, veliki dio grada mogao imati toplinsku energiju", istakao je načelnik Općine Bosanski Petrovac Dejan Prošić.

Kako je rečeno, postrojenje "Incenerator – spalionica" bi bilo izgrađeno na lokaciji deponije otpada u Općini Bosanski Pertovac, a prvenstveno bi se bavilo zbrinjavanjem određene vrste medicinskog i farmaceutskog otpada prema najvišim standardima. Ovo postrojenje bi zbrinjavalo i animalni otpad koji u Bosni i Hercegovini također predstavlja veliki problem.

Prisutni su prezentirali karakteristike pogona i postrojenja spalionice koje bi radilo prema certificiranim njemačkim tehnologijama.

Ministrica Đapo je naglasila da Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržava ovakve projekte i da će raditi na poboljšanju situacije na terenu i sistemskom riješavanju otpada, naročito onih vrsta koje spadaju u kategoriju „opasnog“ kao što su medicinski, farmaceutski, animalni i slično.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije