Kreće izgradnja sustava za navodnjavanje u Žepču

29.10.2019. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Kreće izgradnja sustava za navodnjavanje u Žepču

Vrijednost druge faze radova je 974.742,06 KM.

U Žepču su 25.10.2019. godine potpisani ugovori za radove na izgradnji sustava navodnjavanja i odvodnje u Općini Žepče za podprojektno područje Lupoglav faza I i faza II.

Ugovore su potpisali općinski načelnik Mato Zovko i direktor Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti  šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer, sa predstavnicima izvođača radova. Sastanku je kao predstavnik struke nazočio federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Radove na izgradnji sustava navodnjavanja  u ukupnoj vrijednosti od 2.309.984,37 KM prema potpisanim ugovorima u prvoj fazi će izvoditi konzorcij "Porobić" d.o.o. Zavidovići i "Rial-Šped" d.o.o. Doboj Istok. Vrijednost radova prve faze iznosi 1.335.242,91 KM.

Drugu fazu radova će izvoditi konzorcij "TING" d.o.o. Žepče i "Adžić-asfalt" d.o.o. Žepče. Vrijednost druge faze radova je 974.742,06 KM.

"Projekt razvoja navodnjavanja u BiH" implementira ured PIU Šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a financira ga Vlada FBiH preko kreditne linije Svjetske banke.

Projektno područje navodnjavanja i odvodnjavanja  u općini Žepče ukupne je površine 312,40 hektara, a obuhvaća područja Žepačkog polja, Bistričkog polja, Lupoglavskog polja i Radovlja. Tijekom ovog projekta na navedenim lokacijama gradili bi se bazeni i primarna mreža za navodnjavanje.

Gradit će se različiti sustavi navodnjavanja i to navodnjavanje kišenjem za pretežito ratarske i povrtlarske kulture te navodnjavanje kap po kap za voćarske kulture i vinovu lozu te plasteničku proizvodnju. Projektom je predviđeno da bude ukupno 66 priključaka za navodnjavanje.

Cilj projekta "Razvoj navodnjavanja u BiH" je stvoriti bolje uvjete za poljoprivrednu proizvodnju u općini Žepče kroz sustave navodnjavanja koji omogućavaju postizanje većih prinosa za proizvođače.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije