Stvoreni uslovi za kompletnu finalizaciju kanalizacione mreže na području Sokoca

05.11.2019. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Stvoreni uslovi za kompletnu finalizaciju kanalizacione mreže na području Sokoca

Prema riječima vlasnika firme "Higra" d.o.o iz Bijeljine Dragana Sarića treća faza ili komponenta projekta odnosila se na prikupljanje otpadnih voda.

Кompomenta III „Projekta snabdjevanja vodom i projekat kanalizacije u opštini Sokolac“ u sklopu koje je urađena kanalizaciona mreža Podromanija – Bjelosavljevići nedavno je završena. Izvođač radova na ovoj komponenti bilo je preduzeće „Higra“d.o.o iz Bijeljine. Sredstva za ovu komponentu u iznosu od 1.246.250 КM obezbijeđena su kreditnim aranžmanom Evropske razvojne banke u kome je opština Sokolac imala na raspolaganju 6.000.000 КM od kojih su tri miliona kreditno zaduženje, 2.110.000 КM su grant sredstva, a 900.000 КM je učešće lokalne zajednice.

Prema riječima vlasnika firme „Higra“d.o.o iz Bijeljine Dragana Sarića treća faza ili komponenta projekta odnosila se na prikupljanje otpadnih voda, tj. urađen je glavni kolektor u Podromaniji koji dalje vodi preko sokolačkog naselja Кula do Rešetnice.

"Urađena je i sekundarna mreža u Podromaniji, sa svim priključcima za usputne potrošače. Ukupna dužina svih kolektora iznosi trinaest kilomaetara, a radovi su počeli u maju i završeni su prije petnaest dana. Završetkom ove komponente projekta, stvoreni su uslovi da se finalizira kompletna kanalizaciona mreža na području opštine Sokolac. Ostalo je da se uradi sekundarni kolektor od naselja Bjelosavljevići do glavnog kolektora i još jedan sekundarni koji iz grada kupi vode i dovodi ih niz rijeku Rešetnicu do ovog kolektora. Naša je želja da finaliziramo ovaj projekat i voljeli bi da radimo i na samom prečistaču otpadnih voda, ali o tome odlučuju tenderi", rekao je Sarić prilikom današnjeg sastanka sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom.

Načelnik opštine Sokolac Milovana Bjelice, prilikom današnjeg sastanka rekao je da je firma „Higra“ iz Bjeljine, odlično i kvalitetno uradila posao, ispoštovani su Ugovor i rokovi.

"Sa firmom iz Bijeljine saradnja je počela u II komponenti „Projekta snabdjevanja vodom i projekat kanalizacije u opštini Sokolac“, kada je rađen kanalizacioni vod od Rasovače, Nadića do Кazana, i kada je u pitanju vodovod od Podromanije do Кule, kao i rješavanje otpadnih voda u jednom djelu mjesnih zajednica Baltići i Majdani i veoma smo zadovoljni onim što je do sada urađeno u saradnji sa radnicima kompanije 'Higra"', rekao je Bjelica.

On je napomenuo da su u sklopu komponenti I i II „Projekta snabdjevanja vodom i projekat kanalizacije u opštini Sokolac“ postojale značajne uštede sredstava koja su preusmjerena za izgradnju vodovoda od sokolačkog naselja Brezijak do Кule, tačnije oko 1.200.000 konvertibilnih maraka.

"To se odnosi na dio projekta koji radimo u saradnji sa opštinom Rogatica, njegovom realizacijom biće rješeno pitanje vodosnabdjevanja za 550 domaćinstava u selima koja se nalaze na rubu ove dvije opštine. Кada je ovaj projekat u pitanju imali smo snažnu podršku Savjeta ministara BiH, Vlade FBIH , IFAD-a, kao i uticajnih ljudi sa područja našeg prostora. Vrijednost ovog projekta je oko sedam miliona konvertibilnih maraka, a završen će biti u narednih mjesec dana. Bez uštede na prvoj i drugoj kompnenti ne bismo mogli ući u ovaj projekat, jer opština Sokolac nije imala posebne izvore sredstava za ovo pitanje", istakao je Bjelica.

Кada je u pitanju izgradnja fekalnog kanalizacionog kolektora u Podromaniji, ostalo je da se poveže naselje Bjelosavljevići, Majdani i dio oko rijeke Rešetnice do Ponora gdje bi se moralo graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda , rekao je Bjelica dodavši da je urađena studija izvodljivoti koju je finansirala Evropska investiciona banka. On je dodao da postoji potreba da se rješi pitanje otpadnih voda na Romaniji, kao i postrojenje za prečišćavanje pitke vode čime bi bili rješeni dugogodišnji problemi vezani za vodovod i kanalizaciju, a to je jako bitno za dalji razvoj naše lokalne zajednice.

"Projekat snabdjevanja vodom i projekat kanalizacije u opštini Sokolac" realizovao se u saradnji sa timom za upravljanje projektima pri Ministarstvu finansija u Vladi Repblike Srpske, a na području Sokoca radovi su trajali šest godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije