Manjača kao turističko-rekreativni kompleks u funkciji od proljeća

10.02.2020. 09:45 / Izvor: Nezavisne novine
Manjača kao turističko-rekreativni kompleks u funkciji od proljeća

Irena Radojević, direktorka TOBL-a, rekla je da je ovaj projekat jedinstven i inovativan te da očekuje razvoj modernih turističkih kapaciteta na području Manjače.

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti u funkciji za građane, goste i turiste koji će moći uživati u prirodi, rekao je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Projekat "Manjača kao turističko-rekreativni kompleks" rezultat je saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela sa Turističkom organizacijom grada i Gradskom razvojnom agencijom (CIDEA).

Ilić je istakao da su u ovaj projekat već uključena 23 partnera i to od udruženja građana, zavičajnih društava na prostoru Zmijanja do gradskih vlasti i institucija.

"Urađeno je dosta posla, a slijedi još. Nakon akcije čišćenja jezera i okoline, koju ćemo uraditi na proljeće, a koju smo i prošle godine radili, možemo reći da je otvoreno za sve", kazao je Ilić.

Na platou Manjače planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije. Na tom prostoru nalaze se veliko i malo jezero te nekoliko ponornica, a ono obiluje proplancima i stazama.

"Izgradili smo veliku hladaru koja može da primi 200 ljudi, koji mogu da se smjeste ovdje za dnevni boravak. Od UNDP-a dobili smo sredstva za izgradnju još jedne takve, a započeli smo i izgradnju treće, pa će uskoro na dnevnom nivou tu moći da boravi 600 ljudi", pojasnio je Ilić.

Prema njegovim riječima, najznačajniji ciljevi projekta su zaštita prirodnih resursa i unapređenje postojeće infrastrukture.

"Završili smo izgradnju pecana i roštilja, a zajedno sa partnerima u ovom poslu razradili smo nekoliko projekata za koje smo aplicirali Gradskoj upravi, Vladi RS i međunarodnim organizacijama", istakao je Ilić.

Dodao je da su od Vlade RS dobili kontejnere koje planiraju prefabrikacijom pretvoriti u bungalove, odnosno smještajne kapacitete, kako bi gosti mogli boraviti i po nekoliko dana.

"Radi se na projektu auto-kampa, jedna od ideja je da 'Capriolo' postavi bicikle za brdsku vožnju, a nastala je i ideja da se napravi jedan mali centar kraj samog jezera sa nekoliko beach barova", rekao je Ilić.

Irena Radojević, direktorka TOBL-a, rekla je da je ovaj projekat jedinstven i inovativan te da očekuje razvoj modernih turističkih kapaciteta na području Manjače.

"Ovo će i te kako poboljšati i proširiti turističku ponudu s obzirom na to da se Manjača nalazi svega 22 kilometra od centra grada. Izvanredna lokacija i izletište ne bi samo dobro došli gostima i turistima, nego i građanima koji neće morati da idu na Zlatibor, Kopaonik ili Jahorinu, nego će sve to imati nadomak svojih kuća i grada", rekla je Radojevićeva.

Istakla je da će im ovaj turistički kompleks pružiti sadržaje od adrenalinskog, avanturističkog i sportskog do izletničkog turizma i uživanja u prirodi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije