Projekt od 2 mil. KM: Otvoren poziv za II fazu uređenja deponije Mošćanica

11.02.2020. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Projekt od 2 mil. KM: Otvoren poziv za II fazu uređenja deponije Mošćanica

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2.000.000,00 KM. Trajanje ugovora ili rok izvršenja četiri mjeseca.

Nakon što je prošle godine privredno društvo Regionalna deponija Mošćanica d.o.o. Zenica mplementiralo veoma važan ekološki projekat, koji je u značajnoj mjeri unaprijedio postojeći sistem upravljanja procjednim vodama sa odlagališta Regionalne deponije ”Mošćanica”, krenulo se u drugu fazu.

U toku je otvoreni poziv za izvođenje radova na izgradnji druge faze odlagališne kasete sa pripadajućom infrastrukturom na Regionalnoj deponiji Mošćanica, saznaje Akta.ba.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 2.000.000,00 KM. Trajanje ugovora ili rok izvršenja četiri mjeseca.

Izvođač radova može biti samo pravno lice koje je registrovano za obavljanje te djelatnosti i koje posjeduje ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja, u skladu sa odredbama Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju.

Ukupna površina ograđenog deponijskog  prostora na  Regionalnoj deponiji "Mošćanica" iznosi 23,5 ha. Površina namjenjena za odlaganje otpada u dvije odlagališne kasete zauzima cca 11 ha. Prvu kasetu čini pet odlagališnih ćelija ukupne površine 4 ha dok  planirana površina druge kasete iznosi cca 7,2 ha.

Predmet ovog postupka nabavke  je izgradnja druge faze deponije i to prvog dijela druge kasete koju čine 4 odlagališne ćelije čija površina iznosi  cca 3,5 ha.  

Radovi koje je potrebno izvesti, a predmet su ovog postupka nabavke su slijedeći, postavljanje donjeg brtvenog sloja koji se ugrađuje u odgovarajućim padovima a sastoji se od sljedećih umjetnih materijala; mineralnog sloja (bentonita GCL-a), koji ima svojstva gline debljine 1m sa koeficijentom propusnosti k=10¯9m/s, vodonepropusne PEHD folije debljine 2,5 mm koja se štiti geotekstilom od  2000 gr/m².

Nakon izrade brtvenog sloja postavlja se drenažna cijev  Ø 250 cm  sa revizijskim šahtom, na ovaj sloj ugrađuje se drenažni sloj za procjedne vode debljine 50 cm.

Zatim potrebno je izvršiti izgradnju lagune za prikupljanje procjedne vode korisnog volumena 300 m3. Laguna je oblika krnje piramide izgrađena od vodonepropusnih materijala, a služiti će za skupljanje procjedne vode iz deponije prvog dijela kasete, koja će se drenažnim cijevima dovoditi u istu, izgradnju obodnog kanala koji služi za skupljanje oborinskih voda koje se slijevaju sa  tijela deponije, širine dna 50 cm i dubine 50 cm.

Uradit će se i ugradnja sistema za vertikalno otplinjavanje i priključak na električnu mrežu, NN razvod i instalacija vanjske rasvjete.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije