Zvanično započela izgradnja Europske kuće kulture i nacionalnih manjina

29.02.2020. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Zvanično započela izgradnja Europske kuće kulture i nacionalnih manjina

Nakon potpisivanja ugovora položen je kamen temeljac čime je zvanično započela realizacija ovog značajnog projekta.

U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i viših nivoa vlasti, članova ratnog Predsjedništva RBiH, predstavnika diplomatskog kora danas je u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće preko puta naselja Ciglane potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji I faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina u vrijednosti od 398.730,57 KM.

Nakon potpisivanja ugovora položen je kamen temeljac čime je zvanično započela realizacija ovog značajnog projekta.

U ime Općine Centar, kao investitora projekta, ugovor je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, dok je u ime izvođača radova, firme „Džekos“ d.o.o. Sarajevo, ugovor potpisao direktor Rifat Mahmutović.

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji I faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina potpisan je na osnovu ranijeg okvirnog sporazuma sa građevinskom firmom „Džekos“ d.o.o. Sarajevo koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač radova. Vrijednost okvirnog sporazuma koji je potpisan na period od tri godine iznosi 2.842.788,78 KM.

Kako je javnost upoznata, nadležna općinska služba je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“. Na objavljeni konkurs pristiglo je 26 radova koji su bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum. Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM su osvojili arhitekte  Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“.

 

Podsjećamo da je ranije načelnik Nedžad Ajnadžić sa direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem potpisao Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta nekadašnje Austrijske kuće. Naime, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, a ovim ugovorom se Općini Centar daje pravo građenja (rekonstrukcije) objekta. Potpisivanjem pomenutog ugovora stekli su se uslovi za uklanjanje devastiranog objekta „Austrijske kuće“ te za izdavanje odobrenja za građenje Europske kuće kulture i nacionalnih manjina.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekat visoko pozicioniran na ljestvici prioriteta Općine Centar.

-Danas zvanično počinju građevinski radovi na izgradnji objekta Europske kuće kulture i nacionalnih manjina. Općina Centar je osim učestvovanja u izradi planskog dokumenta, provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja. Prvonagrađeni rad je bio podloga za naručivanje i izradu idejnog projekta te izdavanje urbanističke saglasnosti i dozvole za građenje. Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat. Sa ovim projektom šaljemo poruku da je naša zajednička opredijeljenost da jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovni nema alternativu, kazao je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije