Na ljeto počinje izgradnja zgrade Ustavnog suda

02.03.2020. 12:47 / Izvor: Glas Srpske
Na ljeto počinje izgradnja zgrade Ustavnog suda

Ustavni sud RS godinama muku muči sa smještajem jer nema sopstvenu zgradu.

Pripreme za gradnju zgrade Ustavnog suda RS su pri kraju, a kopanje temelja za novi objekat ove institucije trebalo bi da počne polovinom godine.

U odluci o izmjeni i dopuni odluke o prioritetnim projektima iz programa javnih investicija Srpske za finansiranje iz budžeta u ovoj godini, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS”, navedeno je da je tri miliona maraka planirano za izgradnju zgrade Ustavnog suda RS.

"Vlada RS donijela je odluku prema kojoj će tri miliona maraka za gradnju zgrade Ustavnog suda izdvojiti ove godine iz budžeta, a prema drugom zaključku Vlada se obavezala da će iduće godine obezbijediti dodatna tri miliona", kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

Kada je riječ o pripremama za gradnju zgrade Ustavnog suda, Selman je naveo da je ova institucija ispunila sve obaveze kako bi konačno počela gradnja njenog objekta.

"Obezbijeđeno je zemljište, pripremljen projekat i izvršene sve ostale aktivnosti. Za te namjene Vlada Srpske je prethodnih godina izdvojila 550.000 maraka. Trenutno je u fazi postupak raspisivanja javnih nabavki za konsultantske usluge prilikom izrade tenderske dokumentacije. Nadam se da ćemo do kraja marta donijeti odluku o objavljivanju i raspisivanju tendera za izgradnju same zgrade. Kada budu završene sve procedure po Zakonu o javnim nabavkama, krenuće gradnja. Očekujem da u junu ili julu počne izgradnja. Moguće je samo da žalbeni postupci prolongiraju gradnju mjesec, dva, ali očekujem da ove godine počne gradnja zgrade Ustavnog suda", naveo je Selman.

On je podsjetio da se zemljište na kojem će se nalaziti nova zgrada Ustavnog suda RS nalazi uz zgradu Centralne banke BiH.

Skupština grada Banjaluka je još početkom februara 2015. godine usvojila odluku o prenosu prava svojine nad neizgrađenim građevinskim zemljištem na lokaciji Paskolina ciglana na RS. To je učinjeno bez naknade, a plac je namijenjen za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda RS. Riječ je o zemljištu površine 1.929 kvadratnih metara.

Ustavni sud RS godinama muku muči sa smještajem jer nema sopstvenu zgradu, a koristi prostorije na posljednjem spratu zgrade starog banjalučkog vojnog odsjeka.

Milioni za zgrade

U odluci o izmjeni i dopuni odluke o prioritetnim projektima iz programa javnih investicija Srpske za finansiranje iz budžeta u ovoj godini, koja je objavljena u “Službenom glasniku RS”, navedeno je da je za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci za Zavod za statistiku Srpske planirano 6,22 miliona maraka.

"Za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci radi rješavanja adekvatnog smještaja Pravobranilaštva RS biće utrošeno dodatnih šest miliona maraka, a gradnju zgrade pravosudnih institucija u Zvorniku milion KM. Za gradnju zgrade pravoslovnog duhovnog centra u Mrkonjićima u Trebinju biće utrošen milion maraka, dok je za nastavak sanacije, adaptacije rekonstrukcije i izgradnje Centra za obuku u Zalužanima planirano tri miliona maraka", navedeno je u “Službenom glasniku”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije