Započela ugradnja čitača karata na stadionu na Koševu

06.03.2020. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Započela ugradnja čitača karata na stadionu na Koševu

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija obezbijedio 100.000 eura za pomenutu namjenu.

Na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu u prisustvu predstavnika Općine Centar, Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, koja upravlja ovim stadionom, te Fudbalskog kluba Sarajevo, započelo je postavljanje opreme za kontrolu pristupa gledalaca na stadion (sa čitačima i barijerama). Projekat u vrijednosti od 385.975 konvertibilnih maraka finansiraju zajedničkim sredstvima Općina Centar i Nogometni savez BiH.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija obezbijedio 100.000 eura za pomenutu namjenu, a Općina Centar je u budžetu za ovu namjenu obezbijedila 200.000 maraka.

"Od prošle godine je, uz veliku pomoć Općine Centar, Ministarstva kulture i sporta KS i sada Nogometnog saveza BiH, krenula rekonstrukcija, odnosno modernizacija stadiona i dosta toga je urađeno do danas. Elektronski čitači su jedan od uslova da ovaj stadion uđe u treću kategoriju. U narednoj fazi namjeravamo raditi na zamjeni trave i ugradnji grijača, te moramo završiti uređenje radne zone za medije, radne zone za fotoreportere, formiranje mix zone, te smo odredili i prostoriju za ugradnju VAR tehnologije. Danas sam jako sretan, jer ćemo sa završetkom radova ugraditi elektronske brojače na svim ulazima u stadion na Koševu, čime će biti puno lakši ulazak na stadion", objasnio je Muhamed Alaim, rukovodilac sportskih objekata JU „Centar za sport i rekreaciju“.

U skladu sa zahtjevima i instrukcijama UEFA-e na stadionu je potrebno instalirati opremu za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, servere za štampu i kontrolu karata, izvršiti montažu mehaničkih brojača za prolaz, te brojanje karata i posjetilaca na svim ulazima na stadion. Proceduru javnih nabavki odabira izvođača radova je u ime Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH proveo Muhamed Agić, koji je objasnio o kakvoj opremi se radi.

"Jedan od uslova koje propisuje FIFA i UEFA jeste da imate u svakom trenutku pokazatelje koliko je gledalaca prisutno na tribinama stadiona. Ovi brojčanici predstavljaju najsavremeniju tehnologiju koja se ugrađuje u sve velike stadione širom Evrope. Oni imaju  propusnost od 30-40 osoba u minuti odnosno od 900 do 1200 ljudi za 40 minuta do jednog sata, što je standard za ovakav tip stadiona", izjavio je Agić.

Kao izvođač navedenih radova je, na provedenoj proceduru javne nabavke, odabrana firma Klaus Lehmann GmbH d.o.o. Gračanica, sa čijom predstavnicom Dženanom Hamzić-Alić je načelnik Ajnadžić prošle sedmice potpisao ugovor o postavljanju ove opreme na stadion.

"Danas smo imali prvi sastanak sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH i Općine Centar i usaglasili smo sve neophodne korake za daljnju dinamiku radova za šta imamo rok od 60 dana. Naša je obaveza da ugradimo brojače na 27 kapija na ulazu u stadion i ovdje se radi o najsavremenijoj tehnologiji sa softverskom kontrolom i nadzorom, tako da će biti moguća i online kupovina karata i ovo je tehnologija koja je implementirana na svim svjetskim stadionima, a najviše u Njemačkoj", kazala je Hamzić-Alić.

Paralelno sa modernizacijom stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu Općinsko vijeće Centar je na prijedlog načelnika Ajnadžića usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“ - zona sporta i rekreacije, što je preduslov za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije