Izdvojeno 44.000 KM za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena u Loparama

13.06.2020. 08:28 / Izvor: Fena
Izdvojeno 44.000 KM za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena u Loparama

Pored finansijske, USAID i Opština Lopare pružit će i mentorsku podršku za nove preduzetnice u trajanju 12 mjeseci.

Kroz USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i budžet Opštine Lopare potpisan je ugovor sa pet budućih preduzetnica iz ove opštine, ukupne vrijednosti 44.000 KM.

 

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kazao je da je važno da su se žene ohrabrile i da su pristupile ovom projektu.

"Uspješnost njihovih projekata, ali i same preduzetnice, veoma su važne za našu zajednicu. Predstavljaju garant budućeg djelovanja u ovakvim i sličnim projektima, bilo kroz daljnju saradnju sa USAID-om ili kroz naše vlastitie opštinske programe. Cilj nam je da potpisnice postanu uspješne preduzetnice, a njihovi biznisi samoodrživi.", izjavio je Savić i izrazio veliku zahvalnost USAID-ovom Programu podrške marginaliziranim grupama na podršci.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti uslužnih i proizvodno-prerađivačkih djelatnosti, te poljoprivrede i stočarstva, a preduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

"Opština Lopare jedna je od devet jedinica lokalnih samouprava koje je USAID odabrao za učešće u uspostavljanju druge faze Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Udruživanjem sredstava nastao je zajednički fond u iznosu od 540.000 KM u kojem podjednako učestvuju USAID i odabrane jedinice lokalne samouprave. Nama u USAID-u je važno da jačamo ulogu žene u društvu i da podržimo žene u biznisima za koje misle da će uspjeti u njihovim zajednicama.", izjavio je direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić.

Naglasio je da će pored finansijske, USAID i Opština Lopare pružiti i mentorsku podršku za nove preduzetnice u trajanju 12 mjeseci.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

"Do sada sam imala priliku raditi u drugim salonima, ali sada želim otvoriti vlastiti kozmetički salon za uljepšavanje i ova podrška će mi mnogo značiti na samom početku. Nadam se da ću svojim trudom i zalganjem opravdati povjerenje USAID-a i Opštine Lopare, ali i svojih klijenata.", kazala je buduća preduzetnica Rada Maksimović.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano preko 150 biznisa, a ukupna investicija iznosi preko milion KM, saopćeno je iz USAID-a.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije