Uskoro asfaltiranje dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447

04.08.2020. 15:18 / Izvor: Akta.ba
Uskoro asfaltiranje dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447

Vrše se posljednje pripreme za asfaltiranje dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447 u dužini od 450 metara.

Vrše se posljednje pripreme za asfaltiranje dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447 u dužini od 450 metara. Radi se o dionici od mosta Bosansko-turskog prijateljstva na Obhodži prema Darivi, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Radovi su počeli prije nešto više od dva mjeseca, a uloženi su maksimalni napori da se sanacija uradi na kvalitetan način. To je, između ostalog, podrazumijevalo uklanjanje starog asfalta, proširivanje saobraćajnice, izmiještanje stuba električne energije i izgradnju više od 100 metara potpornih zidova uz saobraćajnicu.

Projekat uključuje i novu horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, odvodnju površinskih voda, te drenažu. Na dionici se sada vrše pripreme podloge za asfaltiranje koje bi trebalo početi najkasnije sljedeće sedmice, a što zavisi od vremenskih prilika.

Inače, regionalni put Dariva-Hreša R447 je od velikog značaja za stanovnike Mošćanice, Gazijinog Hana, Faletića, Baruthane, Nova Baruthane, Hladivoda, Brusulja i drugih naselja koji broje više od 1.500 domaćinstava.

Mjesna zajednica Mošćanica je teritorijalno najveća mjesna zajednica u općini Stari Grad i svojom površinom obuhvata 1/3 kompletne općine. Prilazni putevi ovoj mjesnoj zajednici, konkretno regionalni put Dariva-Hreša R447, od velikog je značaja, ali u stanju u kakvom je dosad bio nije pružao mogućnost odvijanja saobraćaja za veće kamione i autobuse. O tome je govorio i jedan od stanovnika Mošćanice, Mirsad Lelo.

"Ovaj projekat znači mnogo za sve stanovnike Mošćanice jer je ova saobraćajnica desetinama godina „usko grlo“ za svu komunikaciju i saobraćaj, pogotovo teških vozila. Na naše područje nikada nije došao veći kamion upravo zbog stanja ceste i ovdje je riječ o velikom poduhvatu za naše mjesno područje", kazao je Lelo.

Projekat koštaviše od 320.000 KM, a finansiraju ga zajednički Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad. Na početku ovog projekata gradilište su obišli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS. Tada je istaknuto da se radi o nastavku projekta i saradnje iz oktobra 2015. godine kada je urađena druga dionica ovog puta što je koštalo oko 330.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije