U općini Stari Grad bit će izgrađena punionica za prvi elektro autobus

11.08.2020. 09:58 / Izvor: Akta.ba
U općini Stari Grad bit će izgrađena punionica za prvi elektro autobus

I Sarajevo bi se moglo pridružiti svjetskim metropolama uvođenjem pilot projekta elektro autobusa koji će donirati firma Chariot Motors.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić primio je Almira Ahmetspahića vršioca dužnosti direktora KJKP GRAS, a tema sastanka bila je izgradnja punionice za elektro autobus.

Elektro autobusi su davno zaživjeli u mnogim svjetskim gradovima zbog ekonomičnosti, smanjenja troškova održavanja, buke, ali i smanjenja zagađenja životne okoline, a procjenjuje se da će u budućnosti potpuno zamijeniti autobuse koji koriste naftne derivate.

I Sarajevo bi se moglo pridružiti svjetskim metropolama uvođenjem pilot projekta elektro autobusa koji će donirati firma Chariot Motors, ali da bi projekat zaživio potrebno je osigurati lokaciju za postavljanje punionice. Projekat implementira KJKP "Gras", a Stari Grad vide kao najpogodniju lokaciju za punionicu.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potvrdio je tokom sastanka da će punionica biti izgrađena u Starom Gradu, te zadužio nadležnu službu da provede potrebne aktivnosti.

"Služba za urbanizam će izaći na teren i definisati lokaciju za postavljanje punionice na Trgu Austrije, a nakon toga ćemo izdati potrebne saglasnosti kako bi se ovaj projekat realizovao", potvrdio je načelnik Hadžibajrić.

Moguća lokacija na kojoj bi se mogla postaviti punionica je Trg Austrije prekoputa kombi stanice, u blizini trenutnog objekta Elektroprivrede s obzirom da je za punionicu potrebno osigurati određenu infrastrukturu. Prema tvrdnjama KJKP "Gras", Elektroprivreda će također podržati ovaj projekat i ustupiti potrebnu infrastrukturu.

Elektro autobus vozit će na liniji Vijećnica – Dobrinja, a za njegovo napajanje potrebne su dvije punionice – na početnoj i krajnjoj stanici. Punjenje traje deset minuta i sa tom količinom elektro autobus može preći 20 kilometara. Inače, kao izvor napajanja elektro autobus koristi super kondenzatore.

Pored načelnika Hadžibajrića, sastanku je prisustvovala i pomoćnica načelnika za urbanizam Amela Kulaglić-Herco.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije