U Živinicama završen projekt vodosnabdijevanja grada vrijedan 1.8 mil. KM

14.08.2020. 07:56 / Izvor: Akta.ba
U Živinicama završen projekt vodosnabdijevanja grada vrijedan 1.8 mil. KM

Ukupna vrijednost projekta vodosnabdijevanja je 1.800.000,00 KM, a većina sredstava obezbjeđena su iz Budžeta Grada Živinice.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je u svom kabinetu održao radni sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Mustafom Šakićem i njihovim saradnicima.

Ovo je bila druga službena posjeta premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića Gradu Živinice.

Glavna tema sastanka bila je završna realizacija projekta vodosnabdijevanja Grada Živinice.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je 570.000,00 KM budžetskih sredstava za izgradnju i proširenje vodovoda Barice, čime bi se riješio dugogodišnji problem vodosnabdijevanja Grada Živinice.

Ukupna vrijednost projekta vodosnabdijevanja je 1.800.000,00 KM, a većina sredstava obezbjeđena su iz Budžeta Grada Živinice.

Osim o vodosnabdijevanju, na današnjem sastanku razgovrano je o projektu toplifikacije, odnosno o izgradnji sekundarne mreže za toplifikaciju Grada Živinice, za koju je Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 1.000.000,00 KM, te o projektu izgradnje deponije koja treba da počne u skorije vrijeme.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića, ovo su tri vrlo važna projekta za Grad Živinice i prioritet je da se realizuju u što bržem vremenskom periodu.

“Cilj današnjeg sastanka zajedno sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem jeste da se obiđu radovi završne četvrte faze vodosnabdijevanja za koje smo izdvojili sredstva iz Budžeta TK, tačnije 550.000,00 KM kada je u pitanju Grad Živinice. Također donijeli smo i obavijest o drugim predmetima odobrenim od strane vodnih naknada za ovu godinu, tačnije za vodosnabdijevanje Dubrava- Aerodroma u vrijedosti od 120.000,00 KM. Odobrili smo i 300.000,00 KM za izgradnju novog korita rijeke Spreče i nastavljamo sa projektima koji su od interesa svih građana i očekujemo još sredstava ukoliko Živinice budu imale spremne projekte”, naveo je ministar Mustafa Šakić.

“Grad Živinice u proteklom periodu uvijek su imale problema sa vodosnabdijevanjem i s obzirom na to da je Vlada TK jedan od sufinansijera u ovom projektu, ovo je jedna zaista značajna stvar. Nadam se da će komplet Gradska zona sa ovim bunarima iskopanim na području Mjesne zajednice Barice i proširenjem biti pokrivena vodosnabdijevanjem. Vlada TK prepoznala je ovaj projekat a i slične projekte ćemo prepoznavati širom kantona s tim da Gradske i Općinske uprave moraju na vrijeme aplicirati kako bismo na vrijeme odgovorili sredstvima kojim raspolažemo”, rekao je premijer Denijal Tulumović.

“Želim se zahvaliti na dolasku premijeru i resornom ministru poljoprivrede sa kojima imamo dobru saradnju i sa kojima smo uspjeli dogovoriti sufinansiranje za naše infrastrukturne projekte", kazao je gradonačelnik te dodao da  ovaj projekat vodovoda Barice i vodosnabdijevanja Grada Živinice u vrijednosti od 570.000,00 KM su čekali dugo, bunar su završili i spojili do ovog dijela gdje rade završnu kapitažu.

Grad Živinice će se snabdijevati mrežom prema Meštrićima gdje smo od svih bunara uradili završnu kapitažu, a nalazi se već u zadnjoj fazi.

"Nadam se da ćemo do početka jeseni imati završen projekat i puštenu vodu u Grad, i zaista mi je drago da imamo dobru izdaštnost bunara i da oni zadovoljavaju potrebe kapaciteta da se dopune od strane Vodovoda Tuzla. Ovaj projekat će izvući građane od dugogodišnje agonije vodosnabdijevanja i redukcija i vrlo je značajan nama jer rješava najvažnije pitanje, a to je pitanje vodosnabdijevanja. Ukupna vrijednost ovog projekta je negdje oko 1.800.000,00 KM a većinu sredstava obezbijedili smo iz Budžeta Grada. Želim se zahvaliti i Gradskom vijeću koje je prepoznalo ovaj projekat, a posebni mi je drago da smo uspjeli završiti dva mega projekta u Gradu. Također, želim se zahvaliti i premijeru TK koji je obezbijedio sredstva preko resornih ministarstava za sekundarnu mrežu toplifikacije Grada i sa tim sredstvima bit će završeno 80% sekundarne mreže i time se privode kraju tri glavna projekta, projekat izgradnje deponije, vodosnabdijevanja i toplifikacije Grada Živinice”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije