Potpisan Aneks I Sporazuma o izgradnji kružnog toka na IX transverzali

24.08.2020. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Aneks I Sporazuma o izgradnji kružnog toka na IX transverzali

Prema ovom dogovoru, Ministarstvo i Direkcija će osigurati po 2.000.000 KM, a Općina Novi Grad 900.000 KM.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali su danas Aneks I Sporazuma o udruživanju finansijskih sredstava na ime izgradnje kružnog toka, odnosno realizaciji Projekta “Izgradnja gradske saobraćajnice IX transverzale sa objektom nadvožnjaka preko željezničke pruge – II faza”, potpisan ranije.

Potpisnici ovog sporazuma su se usaglasili da će iz budžetskih 2020. i 2021. godine na ime realizacije pomenutog projekta osigurati finansijska sredstva u iznosu od 4.900.000 KM sa PDV-om.

Prema ovom dogovoru, Ministarstvo i Direkcija će osigurati po 2.000.000 KM, a Općina Novi Grad 900.000 KM.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je naglasio da Općina Novi Grad dobija vrijedan infrastrukturni projekt, koji će građanima osigurati brži i lakši izlazak iz grada.

"Zadovoljstvo je da danas možemo potpisati ovaj važni dokument koji nam omogućava nastavak izgradnje IX transverzale. Strateško opredjeljenje ove Vlade je otvaranje grada prema sjevernim i zapadnim granicama, tako da ćemo za mjesec i po imati nastavak gradnje na kružnom toku. Sredstva koja su osigurali Kanton i Općina omogućit će nam povezivanje sa LOT-om 2C, sa ulicom Džemala Bijedića i infrastrukturalno rasterećenje saobraćaja u tom dijelu grada. Općina Novi Grad dobiće vrijedan infrastrukturni projekt, građani Kantona će imati lakši i brži izlazak iz grada, a to će obezbijediti i smanjenje zagađenja u gradu", rekao je premijer Nenadić.

Ministar Kalem istakao je da je IX transverzala jedna od prioritetnih saobraćajnica u KS, čijom izgradnjom ćemo dobiti kvalitetan spoj sa autoputem.

"Vizija i misija Ministarstva saobraćaja KS je izgradnja novih puteva, i u tom smislu nam je drago što nastavljamo sa projektom IX transverzale. Osigurali smo dovoljna sredstva da bi se to i ostvarilo u ovoj godini. Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca raspisati i tender za izbor izvođača radova na dionici spoja ove saobraćajnice, odnosno od kružnog toka do spoja sa ulicom Safeta Zajke i LOT-a 2C, tako da ćemo imati i tu jedno veće gradilište", objasnio je ministar Kalem.

Dodao je da je pri kraju i projektno rješenje kada je u pitanju XII transverzala, što će umnogome unaprijediti cestovnu infrastrukturu u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Semir Efendić rekao je da ukupan ugovor za izgradnju IX transverzale, najvećeg saobraćajnog projekta na prostoru Općine, iznosi oko 15 miliona, a da je do sada realizirano blizu 10 miliona.

"Most na IX transverzali je završen, ali da bi bio u funkciji potrebno je da se izgradi kružni tok. Prema projektnom rješenju, na kružnom toku neće biti saobraćaja pješaka, on će se odvijati ispod kružnog toka. Sa izvođačem radova je već zaključen okvirni ugovor i vrlo brzo očekujemo početak njegove izgradnje, kao i zadnje faze izgradnje IX transverzale", rekao je načelnik Efendić.

Kazao je da je za kompletnu realizaciju potrebno još da Skupština KS donese odluku o okvirnom preseljenju objekata privremenog karaktera koji se nalaze na trasi IX transverzale, a koji zauzimaju i dio budućeg kružnog toka.

"Bez obzira na to radovi mogu početi, ali da bi bili dovršeni biće potrebno da se riješi pitanje tih objekata. Očekujemo da se uskoro na Skupštini KS nađe i ovo pitanje", naglasio je načelnik Efendić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije