Položen kamen-temeljac za novu zgradu zeničkog Vodovoda

28.08.2020. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Položen kamen-temeljac za novu zgradu zeničkog Vodovoda

Aktivnosti u realizaciji administrativnih pitanja traju od 2012. godine, a većina je obavljena u periodu 2017 – 2020 godina.

Polaganjem kamena temeljca, ozvaničen je početak izgradnje nove zgrade Javnog preduzeća  "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Zenica na adresi Bistua Nuova broj 17 u Radakovu, saopćeno je iz tog preduzeća.

Unapređenju vodosnabdijevanja u Zenici poklanja se velika pažnja niz godina. Zenica je, pored vlastitih potencijala, aplicirala i za projekat BiH II, dobila značajna kreditna ali i donatorska sredstva, o čemu su zaključeni odgovarajući ugovori. Ukupan budžet projekta je 10.785.500,00 eura, a čine ga: kredit Razvojne banke KfW iz Savezne republike Njemačke u iznosu 4.750.000,00  eura, grant Razvojne banke KfW od 750.000,00 eura, grant Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švicarske (SECO) od 4.098.000,00 eura te grant SECO za sanaciju šteta od poplava u iznosu 1.187.500,00 eura.

Aktivnosti u realizaciji administrativnih pitanja traju od 2012. godine, a većina je obavljena u periodu 2017 – 2020 godina.

Ugovorom je definisano da budžet Projekta pokriva troškove radova i nabavke materijalnih sredstava, kao i plaćanje konsultantskih usluga (izrada projektnih dokumentacija, izrada tenderskih dokumentacija, provođenje tenderskih postupaka, nadzor u toku izgradnje i u toku perioda otklanjanja nedostataka).

Projekat je podijeljen na devet tenderskih paketa (T1 – T9), za koje su provedeni međunarodni tenderi i potpisani ugovori za realizaciju. Cjelokupna procedura je provedena u skladu sa Smjernicama KfW, što podrazumijeva da je banka za svaki korak sv kao iakog postupka morala dati saglasnost.

Cilj projekta BiH II za grad Zenicu je sveobuhvatno unapređenje postojećeg stanja vodoopskrbe i sistema upravljanja vodosnabdijevanjem. To podrazumijeva rekonstrukciju i sanaciju izvorišta, rezervoara i pumpnih stanica, izgradnju novih pumpnih stanica za naselja Hamida i Crkvice, izgradnju okana za formiranje mjernih zona; nabavku i ugradnju opreme za sistem telemetrije, izgradnju nove automatske hlorinatorske stanice na rezervoaru Zmajevac II, izgradnju katodne zaštite na glavnim cjevovodima, kao i sistema video-nadzora na objektima, nabavku novih vodomjera i modula za daljinsko očitanja, kao i vozila te radnih mašina; nabavku cijevnog materijala, izgradnju magistralne vodovodne linije Putovići – Radakovo, koja će omogućiti distribuciju vode iz vodovodnog sistema ''Plava voda'' u gradsku mrežu, rekonstrukciju i dogradnju važnijih vodovodnih linija u  Zenici, izgradnju četiri kišna preljeva na lijevoobalnom kolektoru, kao i kanalizacionog kolektora Podbrežje - Banlozi.  Implementiran je novi poslovno-informacioni sistem preduzeća.

Većina navedenih aktivnosti je okončana ili je u završnoj fazi.

Pored ovog projekta, koji se kao projekat BiH II realizuje na nivou Bosne i Hercegovine, u toku je realizacija još dva veoma značajna, zasebna projekta - Izgradnja regionalnog vodovoda ''Plava voda'' te Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sistema kolektora.

Sve to ukazuje da je pred preduzećem ''Vodovod i kanalizacija d.o.o. Zenica period intenzivnog razvoja, što podrazumijeva kadrovsko i materijalno jačanje, kao i unapređenje tehnika i metoda rada.

Imajući to u vidu, kreditori su predvidjeli i odobrili sredstva za poboljšanje uslova rada u poslovnoj zgradi preduzeća. Naime, postojeća zgrada je objekat star 60 godina, s lošim instalacijama, sanitarijama, stolarijom itd. Pored toga, zbog nedostatka prostora, dugi niz godina dvije službe preduzeća rade na drugoj lokaciji, izvan upravne zgrade.

Realizacija ovog projekta bila je predviđena u početnoj fazi (Tender br. 1), ali je prednost data realizaciji drugih aktivnosti na terenu.

Razmatrane su različite varijante rekonstrukcije i dogradnje, ali je zaključeno da to nije dobro rješenje. Kreditori su to prihvatili i dali saglasnost za izgradnju nove poslovne zgrade preduzeća.

Nakon provedene tenderske procedure je zaključen ugovor s Konzorcijem čiji je nosilac kompanija Neimari Šerići d.o.o. Zenica.

Projektnu dokumentaciju je izradila projektna kuća Entasis d.o.o. Zenica koja će vršiti i nadzor nad izvođenjem radova.

Vrijednost projekta iznosi cca 990.000,00 eura, a rok za izgradnju je 11 mjeseci (10.08.2020. – 10.07.2021.).

Nova poslovna zgrada bit će savremen poslovni objekat koji će omogućiti dobre radne uslove za zaposlenike preduzeća. Pored toga, biće omogućeno da svo administrativno osoblje preduzeća radi na jednom mjestu, a ne dislocirano kao u proteklom periodu, te da se instalira savremena oprema koju preduzeće koristi u svom radu.

Objekat je projektovan na principima energetske efikasnosti, što će uticati na smanjenje potrošnje energije, a samim tim i troškova. Svojim savremenim konceptom doprinijeti će i ljepšem izgledu kvarta u kojem se nalazi.

Poseban dio objekta predviđen je za rad s korisnicima usluga preduzeća. U ovom dijelu, stranke će na jednom mjestu moći platiti račune, podnositi zahtjeve tehničke prirode, dobiti savjetodavne usluge tehničke i pravne službe i sl., čime će znatno biti unaprijeđen odnos s korisnicima usluga.

Izuzev Arene i Muzeja, nova poslovna zgrada JP ''ViK'' d.o.o. Zenica predstavlja jedini gradski javni objekat koji se gradi u posljeratnom periodu i kao takva predstavlja pozitivan doprinos budućem razvoju grada.

Uspješnom realizacijom ovog Projekta, JP ''ViK'' d.o.o. Zenica zadržat će vodeću poziciju kao jedno od najboljih preduzeća komunalne privrede u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije