Novi vodovod i putevi u Srpcu nakon decenija iščekivanja

01.09.2020. 09:21 / Izvor: Glas Srpske
Novi vodovod i putevi u Srpcu nakon decenija iščekivanja

Do kraja godine planirana je i sanacija puta u dužini od jednog kilometra od sela Nožičko prema Ilićanima.

Bolje snabdijevanje vodom i kvalitetniji putevi očekuju mještane centra Srpca i sedam okolnih sela nakon što do kraja godine bude završeno devet novih projekata u vrijednosti od 1,5 miliona KM.

Sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske, čime će ukupna ulaganja u infrastrukturu ove godine umjesto 4,2 miliona KM, koliko je bilo predviđeno planom kapitalnih investicija, iznositi 5,7 miliona KM.

Najviše sredstava biće izdvojeno za rekonstrukciju glavnog cjevovoda od izvorišta u Prijebljezima do naselja Povelič u dužini od 2.700 metara. Direktor srbačkog "Vodovoda" Drago Jovičić kaže da je ova trasa u jako lošem stanju, a zbog čestog pucanja cijevi bilježe se ogromni gubici.

"Mjesečno dva do tri puta izbijaju kvarovi, za čiju sanaciju je potrebno između 8.000 i 10.000 KM. Ovom investicijom ćemo to spriječiti i omogućiti kvalitetnije snabdijevanje vodom lokalnih mještana i obližnjeg pogona 'Perutnina Ptuj' koji se bavi proizvodnjom pilećeg mesa i koji je zbog ovog problema imao velike teškoće u radu", rekao je Jovičić.

On dodaje da će nakon završetka tenderske procedure radovi najvjerovatnije početi do kraja oktobra.

Do kraja godine planirana je i sanacija puta u dužini od jednog kilometra od sela Nožičko prema Ilićanima, a u planu je da se Nožičko bolje poveže i sa Prijebljezima kada bude asfaltiran makadamski put u dužini od oko 700 metara.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nožičko Milorad Vranić rekao je da su prošle godine uz pomoć Vlade RS nakon skoro četiri decenije dobili novi put kroz selo, koji ih je približio autoputu "9. januar", a sada ih je obradovala nova vijest da će se nakon decenija iščekivanja kvalitetnije spojiti i sa drugim komšijskim selima.

"Sada će se do Prijebljega moći stići još brže, a mnogi su ovaj put izbjegavali jer je bio u lošem stanju i oštećivao vozila. Posebno nas raduje sanacija puta do Ilićana jer se dugo na to čekalo. Ranije vlasti su počinjale pa prekidale sa radovima, a sada je konačno krenulo. Dobili smo obećanje da će sad biti završen jedan kilometar, a čim se stvore uslovi i preostala tri i po", rekao je Vranić.

U narednim mjesecima je planirano još šest investicionih radova na sanaciji i modernizaciji dijela puta kroz Selo Srbac u zaseoku Pejakovići, sanacija Ljubovijske i dijela Zlatiborske ulice u Srpcu, puteva u Liliću i Brezovljanima, te rehabilitacija dijela lokalnog puta Glamočani - Bardača. Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da će u toku ove godine biti realizovana 22 infrastrukturna projekta, od čega će putem grantova Vlade RS i drugih donatora biti izdvojeno oko 5,4 miliona KM, a iz budžeta opštine i učešćem građana u finansiranju oko 295.000 KM.

"Veoma smo srećni što je proširen broj projekata koji su nam odobreni od strane Vlade RS i najveći broj njih počeće sa realizacijom već u drugoj polovini septembra. Sa najnovijom donacijom Vlade RS ukupna ulaganja u kapitalne projekte u Srpcu u zadnje tri godine dostići će iznos od čak 16 miliona KM", rekao je Dragosavljević.

Rekonstrukcija škole

Planom kapitalnih investicija za ovu godinu planiran je i nastavak rekonstrukcije Centra srednjih škola "Petar Kočić". Na ovoj ustanovi je još 2018. godine saniran krov, po principu energetske efikasnosti, a sada slijedi uređenje fasade, postavljanje nove stolarije, rekonstrukcija grijnog sistema i mokrih čvorova. Radovi će koštati oko 692.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije