Do 15. novembra bit će završena podzemna garaža kod Hitne pomoći

01.09.2020. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Do 15. novembra bit će završena podzemna garaža kod Hitne pomoći

Radovi na gradnji podzemne garaže u blizini sarajevske Hitne pomoći su u toku i bit će, kako je i planirano, završeni do 15. novembra.

Radovi na gradnji podzemne garaže u blizini sarajevske Hitne pomoći su u toku i bit će, kako je i planirano, završeni do 15. novembra.

Ovim povodom, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač obišli su gradilište.

"Ovo je zajednički projekt Vlade KS i Općine Novo Sarajevo, čija vrijednost iznosi oko šest miliona KM, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio Kanton, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti od jedan i po milion KM", istakao je premijer Nenadić.

Po njegovim riječima, kapacitet parkinga će se sa postojećih 40 mjesta povećati na 165, a njegova ukupna površina je oko pet hiljada metara kvadratnih.

"Na ovaj način će se riješiti dugogodišnji problem lokalnog stanovništva i privrednika koji rade u blizini ovog parkinga", poručio je premijer.

Potcrtao je kako je ovo samo jedan od projekata koji Kanton realizuje zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, a na inicijativu premijera Nenadića pokrenuto ih je još deset.


Vrlo brzo će se, kako je najavio premijer, krenuti s izgradnjom zamjenske zgrade u koju će biti useljeni stanari iz zgrade koja se mora rušiti, jer se nalazi na trasi Južne longitudinale, što je također jedan od kapitalnih zajedničkih projekata. Za petnaest dana će biti izdata građevinska dozvola, zatim se kreće s rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa i do početka naredne godine krenut će se s gradnjom.

Završene su sve neophodne administrativne i druge procedure vezane za početak gradnje prve dionice Prve transverzale, a nedavno je potpisan i sporazum za nastavak radova na Devetoj transverzali, u vrijednosti od 4,9 miliona KM.

"Jednom sinergijom za kratko vrijeme je urađen vrlo značajan posao", naglasio je premijer Nenadić.

Nakon četiri godine koliko se radilo na rješavanju svih problema koje, kako je kazao načelnik Koldžo, inače prate sve velike projekte, konačno će građani Općine Novo Sarajevo dobiti parking u centralnom dijelu ove općine.

"Za nas je ovo vrlo važan projekt kojeg realiziramo u „javno - javnom“ partnerstvu, jer nam je želja da pomognemo lokalnom stanovništvu ove općine. Zajedno s Ministarstvom saobraćaja planiramo dogovoriti upravljačku strukturu, te ćemo predložiti da kroz upravljačkih udio u strukturi rada, kojim će raspolagati Općina, osiguramo lokalnom stanovništvu da pod povoljnijim uslovima dugoročno zakupe parking mjesta", najavio je načelnik Koldžo.

Projekt se realizuje sa firmom Unigradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije