Dvije godine od izgradnje zaobilaznice puta Mili – Arnautovići

10.09.2020. 15:25 / Izvor: Akta.ba
Dvije godine od izgradnje zaobilaznice puta Mili – Arnautovići

Realizacijom ovog projekta zaštićen je vrijedan nacionalni spomenik "Mili".

Visoko je kraljevski grad, čije kulturno – historijsko nasljeđe stoljećima svjedoči o njegovoj historiji, kao političkog, vjerskog i trgovačkog središta srednjovjekovne Bosanske države.

Prije sedam godina pokrenut je postupak na rješavanju imovinsko - pravnih odnosa i realizaciji izgradnje zaobilaznice puta Mili - Arnautovići, a po završenoj proceduri izbora izvođača radova i nadzora nad istim.

Sredstva za ovu dionicu u cijelosti su obezbijeđena iz Budžeta Grada Visoko, kroz Program kapitalnih ulaganja za 2018. godinu.

Izvršena je izgradnja potpuno nove saobraćajnice u dužini od 300 metara i širine šest metara u dva sloja, od čega prvi sloj debljine šest cm, a drugi sloj debljine četiri cm.

Radove na navedenoj dionici izvodila je firma "Mušinbegović gradnja" d.o.o. Visoko, a ukupna vrijednost radova iznosila je 180.842,41 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma "Arting BH" d.o.o. Sarajevo, a ispitivanje terena vršila je laboratorija za ispitivanje građevinskog materijala i konstrukcija „DTQ“ d.o.o.Sarajevo.

Svečano otvorenje zaobilaznice upriličeno je 29. augusta 2018. godine – Na Dan Grada Visoko.

Realizacijom ovog projekta zaštićen je vrijedan nacionalni spomenik "Mili" čime su se po prvi put stekli preduvjeti za sistemsko arheološko istraživanje krunidbene, stolne i grobne Crkve bosanskih vladara kao arheološke cjeline.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije