Radovi na Savskom nasipu teku po planu

16.09.2020. 08:58 / Izvor: RTRS
Radovi na Savskom nasipu teku po planu

Najavljeno je ulaganje više od 30 miliona eura u nove projekte širom RS-a, a koji se odnose na sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Sanacijom i ojačavanjem Savskog nasipa nizvodno od Broda i uređenjem obodnog kanala Ukrina – Sava, opština Brod je u velikoj mjeri zaštićena od poplava, zaključeno je u Brodu na sastanku ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva Borisa Pašalića sa rukovodstvom opštine Brod.

Najavljeno je ulaganje više od 30 miliona eura u nove projekte širom RS-a, a koji se odnose na sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

U ojačavanje Savskg nasipa dužine od 4,3 kilometra Vlada RS-a ulaže 2,7 milona maraka. Za stanovnike Brodskog Polja sanirani i ojačani nasip je velika sigurnost.

Na području Broda u toku je realizacija oko 20 projekata ukupne vrijednosti oko 15 miliona maraka. Tako je planirano pored navednih i rekonstrukcija dvije crpne stanice sa pet agregata naredne godine.

Brod ima veliku i stalnu podršku institucija Republike Srpske rečeno je na sastanku u Brodu.

"Velika je ovo stvar za Brod i ubijeđen sma da smo mnogo sigurniji nego u ranijem periodu. Istaći ću i činjenicu da smo se mi 2014. godine odbranili i to je bio razlog za pomijeranje rokova oko zahvata na vodoodbrambenim objektima u Bordu", naglasio je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Ministar Boris Pašalić uvjerio se na terenu da radovi na sanaciji Savskog nasipa i uređenja odbodnog kanala u dužini od 15 kilometara Ukrina - Sava teku po planu. Resorni ministar najavio je nove projekte na području Broda ali u cijeloj Republici Srpskoj u oblasti vodoprivrede.

"Tako da smo već obezbijedili 30 miliona eura sredstava za tu namjenu i sada tražimo sufinasijere da obezbijedimno da lokalne zajednice ne učestvuju sa svojim sredstvima, nego da to rješavamo iz kredita kroz određene grantove. I Brod je ranije učestvovao u sličnom projektu i pokušvamo da to ubrzamo", naveo je Pašalić.

Navedena sredstva od 30 miliona eura namijenjena su za sanaciju vodovodne i kanalizacine mreže i ugrdnje prečistača za vodu u većini opštine RS. Kako je rekao ministar Pašalić, prečistače za otpaden vode u ovm trenuku imaju samo Trebinje, Bileća i Bijeljina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije