Utvrđen nacrt energetske dozvole za vjetroelektranu Pakline 2 snage 48 MW

22.09.2020. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen nacrt energetske dozvole za vjetroelektranu Pakline 2 snage 48 MW

Ministarstvo je ranije ovog mjeseca utvrdilo nacrte energetskih dozvola za još tri vjetroelektrane – Baljci, Orlovača i Ivovik.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) utvrdilo je nacrt energetske dozvole za izgradnju vjetroelektrane Pakline 2, instalisane snage 48 MW i predviđene godišnje proizvodnje električne energije 153,9 GWh, piše Balkan Green Energy News.

Nacrt energetske dozvole urađen je na zahtjev investitora – firme Kamen-Dent iz Mostara. Ministarstvo je obavjestilo javnost i zainteresovane strane da komentare i primjedbe mogu dostaviti u pisanoj formi do 25. septembra.

Ministarstvo je ranije ovog mjeseca utvrdilo nacrte energetskih dozvola za još tri vjetroelektrane – Baljci, Orlovača i Ivovik, navodi se na sajtu ministarstva.

Vjetroelektrana Baljci imaće instalisanu snagu 48 MW i godišnju proizvodnju električne energije od 145,7 GWh, Orlovača će imati snagu 42,9 MW i godišnju proizvodnju od 99,6 GWh, a Ivovik instalisanu snagu 84 MW i godišnju proizvodnju od 236,6 GWh.

Investitor koji planira da gradi vjetroelektranu Baljci je Tomkup iz Tomislavgrada, dok će elektranu Orlovača graditi HB Wind iz Livna, a Ivovik preduzeće VE Ivovik iz Sarajeva.

Početkom ove godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je saglasnost za izdavanje energetskih dozvola za četiri vjetroelektrane ukupne snage 165,8 MW, među kojima se nalaze Pakline 2 i Baljci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije