Zgrada Općine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energetskom razredu A+

23.10.2020. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Zgrada Općine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energetskom razredu A+

Na osnovu energijskog pregleda u septembru ove godine zgrada Općine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energijskom razredu A+.

Na osnovu energijskog pregleda zgrade u septembru ove godine, kao i detaljne analize trenutnog stanja toplotnih karakteristika omotača objekta Općine, te tehničkih sistema, a u skladu sa važećom regulativom, zgrada Općine Novo Sarajevo pripada najpovoljnijem energijskom razredu A+. Detaljni energijski audit izvršila je firma "Nlogic" d.o.o. Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja  i zaštite okoliša KS i UNDP BiH kroz projekat "Zeleni ekonomski razvoj" realizirala projekat povećanja energetske efikasnosti zgrade Općine Novo Sarajevo.

Radovi su podrazumijevali postavljanje na kompletnom objektu termo fasade debljine 10 cm sa završnim slojevima, zamjenu na kompletnom objektu stare fasadne stolarije novom PVC petokomornom stolarijom, a urađena je i sanacija kotlovnice u zgradi.

Implementacijom mjera energetske efikasnosti u zgradi Općine Novo Sarajevo postigao se rezultat smanjenja energetskih potreba zagrijavanja ili hlađenja, a znatno je smanjena i emisija CO2.

Početkom septembra ove godine potpisan je i Sporazum između Općine Novo Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Grada Sarajevo i Kantonalnog stambenog fonda o realizaciji "Modela poboljšanja energijske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika" Općina Novo Sarajevo za individualne objekte u 2020. godini. Ovim projektom planirana je sanacija 15 individualnih objekata na području Općine Novo Sarajevo. Inicijativu za transparentan i sveobuhvatan model poboljšanja energetske efikasnosti za stambene objekte na području Kantona Sarajevo pokrenuli su Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA).

Budući da je poboljšanje efikasnosti potrošnje energije jedan je od najvažnijih stubova moderne energetske politike, te ključan je i ekonomski najefektivniji mehanizam za postizanje ciljeva održivog razvoja energetskog sektora, Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu planira nastavak provođenja aktivnosti na energetskoj sanaciji objekata na području ove lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije