Nevesinje: Obnavlja se rodna kuća Safvet– bega Bašagića

26.10.2020. 07:55 / Izvor: BHRT
Nevesinje: Obnavlja se rodna kuća Safvet– bega Bašagića

Rodna kuća Safvet – bega Bašagića, istaknutog bh. pjesnika, historičara i dramskog pisca uskoro će biti obnovljena i prenamijenjena u muzejski prostor.

Rodna kuća Safvet – bega Bašagića, istaknutog bh. pjesnika, historičara i dramskog pisca uskoro će biti obnovljena i prenamijenjena u muzejski prostor. Ovaj objekat nalazi se uz Carevu džamiju u Nevesinju i sačuvan je u izvornom obliku.

Autentična stara bosanska kuća, kaldrma u avliji i stara česma ono je što vas dočeka kada dođete posjetiti rodnu kuću Safvet bega Bašagića u nNevesinju. Kuća je donedavno bila u privatnom vlasništvu a zahvaljujući inicijativi BZK Preporod je otkupljena i biće rekonstruisana u muzejski prostor.

"Sa željom da u tom prostoru napravimo jedan muzejsko galerijski prostor koji bi prije svega služio lokalnoj zajednici a kroz koji bi se sa druge strane prezentiralo i zaštitolo ono što je književni i društveni rad SBB", kaže za BHRT Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod.

Safvet-beg Bašagić jedna je najupečatljivijih ličnosti moderne bosanske književnosti. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu Bratislavske univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-vog programa Memory of the World Programme.

"SBB je prvi bošnjački dr. nauka, doktorirao je 1910.godine na univerzitetu u Beču. Bio je član i predsjednik Bosanskoga sabora prvog parlamenta u povijesti BiH i ,što je najvažnije, bio je jedan od inicijatora i utemeljitelja BZK Preporod", dodaje Kodrić.

Mehmed efendija Čopelj, glavni imam Medžlisa IZ Nevesinje kaže da su već počele dolaziti neke đačke ekskurzije i mnogi tursti izraze želju da posjete rodnu kuću SBB. Uz male preinake i sredstva koja će biti uložena ona će bit u svom novom ruhu i služiće kao jedan od značajnih kuća ili mjesta za Nevesinje.

Interes za ovom kućom, koja izgledom podsjeća na bosanske kuće građene u orijentalnom stilu, koje su bile svojstvene begovskim porodicama, odnosno porodicama boljeg imovinskog stanja, raste iz godine u godinu i zasigurno će obogatiti turističku ponudu Nevesinja.

Projekat otkupa i rekonstrukcije podržalo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije