Završen projekat "Turistička signalizacija"

28.10.2020. 15:26 / Izvor: Akta.ba
Završen projekat 'Turistička signalizacija'

U maju mjesecu ove godine predstavnici Fondacije "Mozaik" potpisali su četvorogodišnji memorandum sa opštinom Sokolac kojim je uspostavlјena Omladinska banka Sokolac.

U maju mjesecu ove godine predstavnici Fondacije "Mozaik" potpisali su četvorogodišnji memorandum sa opštinom Sokolac kojim je uspostavlјena Omladinska banka Sokolac. Nјeno funkcionisanje podrazumjeva da mladi, koji žele implementirati određenu poslovnu ideju, imaju na raspolaganju početni fond za realizaciju projekata koji su od značaja za lokalnu zajednicu.

Tokom prvog poziva najviše osvojenih glasova na platformi "Lonac" imao je projekat "Turistička signalizacija". Proteklih dana projektni tim, koji čine Milica Vuković, Ana Koprivica i Dejana Zečević, realizovao je završne aktivnosti.

Koordinator, Milica Vuković istakla je da je početna ideja bila razvoj i unaprijeđenje arheološkog turizama.

"Nakon što je izabran izvođač radova i prikuplјena sva potrebna dokumentacija, uklјučujući i dozvolu za korištenje logoa UNESCO-a, počelo je postavlјanje turističkih putokaza. Uz pomoć volontera, JU Turističke organizacije "Sokolac" i JKP "Sokolac" iskopani su temelјi i saliven je beton, te su postavlјeni stubovi nosači. Uslijedilo je postavlјanje informativnih i putokaznih turističkih tabli. Izgled i način postavlјanja su definisani pravilnikom, kao i oblik i veličina tabli. Natpisi na tablama su ispisani na srpskom i engleskom jeziku kako bi bili razumlјivi i pristupačni turistima. Zahvalјujući ovim putokazima turisti i posjetioci naše opštine moći će jednostavno da pronađu ove spomenike kulture i čuvena arheološka nalazišta", istakla je ona.

Ona je podsjetila da je riječ o lokalitetima Glasinačko i Luburić polјe, na kojima je pronađen značajan arheološki materijal.

"Iako se nalaze pored magistralnih puteva, ova mjesta su bila nepoznata široj javnosti. Ovo je prvi put da su označena, što će, nadamo se, doprinijeti njihovom lakšem pronalasku i orijentaciji zainteresovanih za ovaj vid turizma. Lokaliteti su pristupačni, a postavlјenje pet tabli od kojih su tri informativne i dvije putokazne, potencijalnim turistima pruža lakši način informisanja i snalaženja", rekla je koordinator Vuković.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.700 KM. Učešće Fondacije "Mozaik" iznosilo je 1.500 KM, a ostala sredstva za realizaciju projekta "Turistička signalizacija" obezbijedila je lokalna zajednica.

Učesnici projekta izrazili su nadu da ovo neće biti kraj ulaganjima u specifičnu granu turizma, kao šro je arheološki, s obzirom na to da je za njegov razvoj potebno konstantno ulaganje u očuvanje i promociju.

Glasinac je poznat po čuvenoj Glasinačkoj kulturi i Glasinačkim kolicima, gradinskim naselјima, brojnim nekropolama i ostalim spomenicima prošlosti koji datiraju još iz perioda prije nove ere.

Stećci u Luburić polјu su kompleks sačinjen od dvije cjeline. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), 2016. godine upisala ih je na Listu svjetske baštine, a predstavlјaju nepokretno kulturno dobro Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije