Ekološka tranzicija Sarajeva: U toku realizacija 64 projekta od 646 miliona KM

03.11.2020. 12:17 / Izvor: Akta.ba
Ekološka tranzicija Sarajeva: U toku realizacija 64 projekta od 646 miliona KM

Faruk Kapidžić iznio je stav da Sarajevo, kakvo trenutno imamo, nije grad koji može da ponudi zdravo i ugodno življenje njegovih građana.

Sarajevo, kakvo trenutno imamo, nije grad koji može da ponudi zdravo i ugodno življenje njegovih građana, poručio je u svom obraćanju ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić na jučerašnjoj press konferenciji i predstavljanja rada Vlade KS, u proteklih osam mjeseci.

"Kroz 20 godina proteklog djelovanja svih institucija Kantona doveli smo se do situacije, da ako nešto ne preduzmemo, imat ćemo velikih problema u bliskoj budućnosti . Zato sadašnje djelovanje ovog Ministarstva možemo posmatrati u pravcu isključivo jednog cilja, a to je da se dosadašnji procesi zaustave i da se promjeni čitava filozofija djelovanja u prostoru", poručio je ministar Kapidžić.

Kao jedini način postizanja tog cilja, prema riječima ministra, jeste promjena urbanizam grada, te potreba da se, po prvi put iza rata, donese vizija prostora za naredni period razvoja Kantona od 20 do 50 godina.

On ističe da taj urbanizam mora biti u skladu sa postulatima struke i svim evropskim principima zelenih gradova i obnovljivih izvora energije, uz održivo korištenje prirodnih resursa. To je moralna, ali i zakonska obaveza spram usvojenih planova, kao što je KEAP - Kantonalni ekološki plan iz 2015. godine i GCAP – Zeleni akcioni plan iz 2017. godine.

"Da bi došli do tih ciljeva, borba za zemlju, vodu i zrak mora biti konstantna i obavezujuća za sve koji budu dolazili na odgovorna mjesta u ministarstva koja su uključena u to, kao i na odgovorna mjesta svih u lokalnoj samoupravi", stav je ministra Kapidžića. U svrhu ostvarivanja tih ciljeva, u Ministarstvu su pokrenute aktivnosti u dva pravca. Jedan je izmjena postojeće i donošenje nove zakonske regulative, te sprovođenje dosadašnjih studija kao rezultat stručnog istraživanja ove problematike.

Govoreći o usvojenoj zakonskog regulativi u ovom ministarstvu, ministar je podsjetio na usvojenu obavezujuću Odluku o poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo, zatim na Strategiju ograničenja korištenja uglja za period do 2031. godine, kao i na Odluku o zabrani korištenja i skladištenja uglja u Kantonu Sarajevo počev od 15.10.2021 godine.

"Pripremili smo novi Zakon o prostornom uređenju i građenju u Kantonu Sarajevo u kome će biti regulisane krucijalne stvari za Kanton, kao što je zaštita parkovskih površina, izvorišta voda, energetska efikasnost, problem nelegalne izgradnje, način legalizacije i postojanje urbaniste grada kao kolektivnog stručnog tijela. Potrebno je donijeti niz akata o regulisanju propuštenih stvari u prethodnim propisima, a što je u skladu i po obavezi svih Evropskih direktiva i odluka iz oblasti prostornog uređenja", naglasio je Kapidžić.

Također, urađeni su Planovi upravljanja zaštićenim područjima, Prostorni planovi područja posebnih obilježja za zaštićena područja, Urbanistički plana Grada Sarajeva i urbanistički planovi za Ilijaš, Hadžiće i Trnovo, kao i priprema prijedloga za stavljanje Spomen-parka Vraca u zaštićena područja.

Donesena je i Odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u "Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada" u skladu sa Zaključkom Vlade Kantona. U okviru sprovođenja dosadašnjih studija i omogućavanja energetske efikasnosti u KS, urađeno je subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u Kantonu, te se vrši subvencioniranje gasnih priključaka koje se realizuje između Ministarstva i "Sarajevogas" -a.

Provode se projekti energetska efikasnost u javnim objektima u Kantonu za 40 objekata u saradnji sa EBRD-om, kao i projekt rekonstrukcije liftova u saradnji sa općinama.

Na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji ambasador Evropske unije u BiH Johan Sattler iznio je alarmantnu i zabrinjavajuću procjeni da se zbog zagađenja zraka u BiH bilježi 3.300 smrtnih slučajeva godišnje.

"To je meni, kao ministru, i ovoj Vladi poznato, ali isto tako nam je poznato da je veliki broj smrtnosti i od zagađene vode. Zato će moje djelovanje biti i van direktne nadležnosti, te ću insistirati na sveobuhvatnom djelovanju svih ministarstava na rješavanju tih problema. Vlada će se potruditi da ekološka tranzicija, koju u budućnosti treba da sprovodimo, neće pasti na leđa građana, nego ćemo uz pomoć EU i naše odgovorno djelovanje spram Budžeta imati dovoljno sredstava da postignemo zacrtane ciljeve. U tom smislu, u saradnji sa Zavodom za planiranje, za period 2021-2023.godine kandidirano je 75 projekata u vrijednosti 713 miliona KM. Već sada na području Kantona se realizuje 64 projekta, čija će vrijednost od 646 miliona KM uskoro biti vidljiva", poručio je ministar Kapidžić sa jučerašnje press konferencije Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije