U toku pripremni zemljani radovi za izgradnju deponije u Živinicama

03.11.2020. 14:36 / Izvor: Akta.ba
U toku pripremni zemljani radovi za izgradnju deponije u Živinicama

Finansijska vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa direktorom preduzeća „Eko-Sep“ Selmirom Šljivićem obišao je radove na izgradnji regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“ Živinice.

Na lokaciji regionalne sanitarne deponije “Eko-Sep” Živinice u toku su pripremni zemljani radovi za glavno izvođenje izgradnje deponije visokih standarda, koja u budućnosti treba postati Centar za upravljanje otpadom.

S tim u vezi, bliži se realizacija najvećeg projekata u poslijeratnoj historiji Grada Živinice.

Finansijska vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od Evropske banke, te 5 miliona KM grant sredstava.

Rok za izgradnju regionalne deponije „Eko-Sep“ je trinaest mjeseci, a povoljni vremenski uvjeti doprinijeli su dinamičnijem izvođenju radova, te prema riječima austrijske firme Strabag BiH koja je izvođač radova na izgradnji navedene deponije, trenutnim tempom rada izgradnja regionalne sanitarne deponije bi mogla biti završena i prije planiranog roka.

Također, austrijska firma Strabag BiH radila je i na uređenju gradilišta u slučaju vremenskih neprilika kako bi se radovi i u tim uvjetima mogli nesmetano odvijati.

Naime, Grad Živinice u posljednjih mjesec dana postao je veliko gradilište u okviru čega se realizuje veliki broj infrastrukturnih projekata, među kojima se izdvaja izgradnja sanitarne deponije.

Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj, a lokacija regionalne sanitarne deponije („RSD“), nalazi se na području Grada Živinice.

Realizacijom ovog mega projekta u vrijednosti od 15 miliona KM, riješit će se dugogodišnji problem otpada u Gradu Živinice, Općinama Kladanj i Banovići, ali i okolnim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu, te ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Gradonačelnik Kamenjaković istakao je posebno zadovoljstvo kada je u pitanju izgradnja ovog mega projekta, te naglasio da će izgradnja regionalne sanitarne deponije Grad Živinice uvesti u drugu filozofiju upravljanja otpadom i energijom.

"Danas smo sa direktorom preduzeća „Eko-Sep“ došli u radnu posjetu kako bi obišli  pripremne zemljane radova za glavno izvođenje izgradnje deponije i uvidjeli smo da se pripremne radnje završavaju u roku. Firma Strabag BiH završava ono što je predviđeno, a nakon pripremne radnje ide glavna izgradnja deponije. Zadovoljni smo viđenom situacijom, a iz firme Strabag kazali su nam da bi izgradnja deponije mogla biti završena i prije planiranog roka. Deponija nam je posebno važna s obzirom na to da kao Grad Živinice želimo ići ka naknadnoj obradi otpada jer će nas to uvesti u drugu filozofiju upravljanja otpadom i energijom. U okviru pripremnih radova imamo i jedan plato gdje će biti urađena sortirnica, te drugi plato za efektivnu kogeneraciju biomase, tačnije nove toplane i energane bitne za Grad Živinice, Općine Banovići i Kladanj. Nadam se da ćemo u narednoj godini imati jedan drugačiji pristup upravljanja otpadom, te da ćemo ispuniti direktivu Evropske unije. Glavni preduslov jeste da se kvalitetno uradi deponija, a trenutno možemo nizati samo riječi pohvale za austrijsku firmu Strabag koja je dobila ovaj ugovor i nadam se da ćemo ubrzo svi osjetiti korist od onoga što smo nekada tretirali kao otpad“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije