Prezentiran idejni koncept Urgentnog centra UKC Tuzla (Video)

05.11.2020. 08:36 / Izvor: Fena
Prezentiran idejni koncept Urgentnog centra UKC Tuzla (Video)

Na Univerzitetskom Kliničkom centru Tuzla jučer je upriličena prezentacija idejnog koncepta Urgentnog centra UKC Tuzla.

Na Univerzitetskom Kliničkom centru Tuzla jučer je upriličena prezentacija idejnog koncepta Urgentnog centra UKC Tuzla. Realizacijom projekta, kako je istaknuto, riješio bi se dugogodišnji problem Kliničkog centra, što je jedan od akreditacijskih standarda.

Idejni projekt su izradili bh. arhitekti, a planirano je da to bude četvoroetažni objekt ukupne površine 3.600 metara kvadratnih korisnog prostora i bit će povezan s ostalim dijelom bolnice Gradina.

Bit će urađene tri operacione sale po savremenim građevinskim i tehničkim standardima, te savremena laboratorija.

Građevinski dio projekta riješit će i problem centralne apoteke. Trenutno, polikliničke i specijalističke ambulante ne zadovoljavaju standard, ali gradnjom objekta će i to biti riješeno. Bit će riješen i problem centralne apoteke.

Uz taj objekt planiran je i parking sa 100 parking mjesta.

Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović je podsjetio da je put pacijenata tokom niza godina bio težak, upućivani su od jedne klinike do druge, stoga, krajnje vrijeme je bilo da se rade kapitalni projekti radi zadovoljstva pacijenata i pružanja efikasne zaštite.

"Vrijeme da napravimo sistem da kada pacijent dođe da njemu prilaze medicinski profesionalci i da se na jednom mjestu bez ikakvog lutanja, u adekvatnim prostorima po iskustvima i standardima savremene medicine to rješava na jednom mjestu", kazao je.

Vlada TK je zainteresirana za projekt, a kako je Jusufović kazao, novac će biti osiguran od investitora iz BiH i inozemstva koji su zainteresirani i žele ulagati. Vrijednost projekta je oko 20 miliona KM.

Izrazio je uvjerenje da će Urgentni centar biti u funkciji za dvije godine i to će biti veliki iskorak za pacijente.

Pomoćnik direktora UKC-a za medicinska pitanja Šekib Umihanić je ukazao na važnost gradnje Urgentnog centra jer se pacijent stavlja u centar sistema, a medicinski stručnjaci sa dijagnostičkom opremom se stavljaju na raspolaganje.

"Do sada je princip bio da pacijenti idu od jedne klinike do druge, a gradnjom Urgentnog centra, s to su preporuke i moderni trendovi da se ide ka pacijentu. Bit će zbrinut za nekoliko minuta i tu je najveći benefit za pacijenta", rekao je Umihanić.

Naveo je da će se psihijatrijski i pedijatrijski pacijenti zbrinjavati na drugim mjestima ukoliko imaju osnovnu dijagnozu, ali ako su hitni slučajevi i oni će biti zbrinuti u Urgentnom centru.

Odgovorni inženjer arhitekture UKC Tuzla Damir Tucaković je kazao da je urađen idejni koncept, a time je definiran položaj i pozicija objekta,  uz postojeće sadržaje – postojećih klinika, prijemne ambulante, tehničku prostoriju, 22 kreveta za smještaj pacijenata. Rad zahtijeva i impute medicinske tehnologije, materijalno-tehnička sredstva.

Urgentni centar će biti izgrađen na zemljištu koje je u vlasništvu UKC Tuzla, a načelnik sektora za pravne poslove i ljudske resurse Ervin Mujkić je pojasnio da postoje dva modela finansiranja – javno-privatno partnerstvo i tradicionalne javne nabavke.

Studija će pokazati koji će najbolji način finansiranja izabrati. Ukoliko bude po modelu javno-privatnog partnerstva ići će se na raspisivanje javnog poziva za izbor privatnog partnera. Konačnu studiju opravdanosti, početnu projektnu dokumentaciju imat ćemo, kako kaže, do kraja ove godine. 

Nedavno je na UKC Tuzla završen projekt uvođenja instalacija medicinskih plinova na Klinici za zarazne bolesti (Covid bolnica), a gradnja Urgentnog centra će još više doprinijeti daljem razvoju i unapređenju pružanja zdravstvenih usluga građanima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije