Grad Visoko uložio u zdravstvo preko dva miliona KM

09.11.2020. 15:35 / Izvor: Akta.ba
Grad Visoko uložio u zdravstvo preko dva miliona KM

Grad Visoko u saradnji sa JU Dom "Zdravlja Visoko" u prethodnom periodu realizovali su niz kapitalnih projekata.

Iako je zdravstvena zaštita isključiva nadležnost ZDK te se javne zdravstvene ustanovu finansiraju putem Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, Grad Visoko je ipak ulagao u zdravstvo, saopćila je press služba Grada Visoko.

Grad Visoko u saradnji sa JU Dom “Zdravlja Visoko” u prethodnom periodu realizovali su niz kapitalnih projekata kako slijedi:

1. Izgradnja ambulante TIKA u Moštru

2. Zamjena stare stolarije na objekta JU “Doma Zdravlja” Visoko

3. Izvršena konverzija grijanja u JU “Dom Zdravlja” Visoko

4. Izvršena nabavka novog sanitetskog vozila i

5. Izvršena nabavka hematološkog aparata

6. U područnoj ambulanti Gračanica riješeno je pitanje vodosnabdijevanja objekta

7. Izvršene pripreme za implementaciju projekta tretmana infektivnog otpada u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvom

8. Za potrebe Službe hitne pomoći izvršena nabavka EKG aparata i defibrilatora Stanje u zdravstvu, generalno, nije na zadovoljavajućem nivou u državi Bosni i Hercegovini.

Uvažavajući činjenicu da su Kanton i Federacija BiH nadležni za pitanje zdravstva, da su izdvajanja viših nivoa nedovoljna za plate i materijalne troškove zdravstvenih radnika. Iako je stroga obaveza Kantona poboljšanje uvjeta za pružanje zdravstvene usluge svih ovih godina nisu to činili te je Grad Visoko kao svoj strateški cilj odredio poboljšanje zdravstvene infrastrukture ne samo Doma zdravlja Visoko nego i područnih ambulanti na području grada Visoko.

Jedan od prvih projekata u zdravstvu gradske vlasti bio je izgradnja novog savremenog objekta Ambulante TIKA za 15 000 stanovnika moštranskog područja. Stari objekat područne ambulante bio je neuslovan i u veoma lošem stanju i nije omogućavao adekvatno pružanje zdravstvene zaštite stanovnicima.

"Zahvaljujući proaktivnosti uspjeli smo osigurati donatorska sredstva od TIKA-e za izgradnju novog savremenog objekta u vrijednosti 1,5 miliona KM i time dugoročno riješiti pružanje zdravstvene zaštite na najvećem mogućem nivou našim stanovnicima". Naredna aktivnost bila je poboljšanje uslova u Domu zdravlja Visoko jer od 1995.godine u ovaj objekat nije bilo značajnih ulaganja. Na objektu Doma zdravlja uradili smo zamjenu stolarije i time povećali energetsku efikasnost i eliminisali „crni dim“ urađenom konverzijom grijanja, te izvršili nabavku sanitetskog vozila i medicinske opreme", ističe se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije