Nastavljen projekt uređenja korita rijeke Bosne u Zenici

26.11.2020. 14:42 / Izvor: Akta.ba
Nastavljen projekt uređenja korita rijeke Bosne u Zenici

Ukupna ulaganja u projekat "Regulacija Bosne u Zenici za period 2013 - 2020" iznose 2.700,000 KM.

Agencija za vodno područje rijeke Save, uz podršku Grada Zenica i UNDP-a, etapno od 2013. godine realizira projekt "Uređenje korita Bosne i njena regulacija u Zenici".

Prioritet je bila dionica od drvenog mosta Bilmišće do kolskog u Lukovom Polju dužine 1.800 metara. Zbog nedovoljnog kapaciteta i neuređenog korita, usljed intenzivnih padavina, voda se izlijevala iz korita i plavila naselja, industrijske objekte, poljoprivredne površine.

Glavni projekt je predviđao zaštitu od plavljenja velikim vodama ali i osiguranje – oblaganje reguliranog korita vodotoka kamenom u betonu.

Ispoštovani su postojeći uvjeti i objekti na terenu, te izvedena nizvodna regulacija.

Osim navedenih radova koje je finansirala Agencija za vodno područje rijeke Save, u programu "Podrška oporavku od poplava i smanjenju rizika u Bosni i Hercegovini", na prijedlog AVP Sava, učestvovao je Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH. Riječ je o implementaciji projekta regulacije Bosne u Zenici na dionici Bojin Vir – Lukovo Polje.

Realizacija ovog projekta počela je 2013. godini, a završeni su radovi na desnoj obali, 1.800 metara i na lijevoj dužine 1550 metara. Ranije je urađen preostali dio na lijevoj obali, dok je u ovoj godini urađena posljednja dionica na lijevoj obali Bosne dužine 350 metara. Utrošeno je blizu 550 hiljada maraka.

Ukupna ulaganja u projekat "Regulacija Bosne u Zenici za period 2013 - 2020" iznose 2.700,000 KM.

Agencija za vodno područje rijeke Save je uložila 1.800,000, UNDP 900.000 KM.

Osiguran je i povećan proticajni profil Bosne na ovoj dionici s ciljem zaštite od plavljenja okolnog zemljišta, stambenih i privrednih objekata, putne infrastrukture te sprečena erozija zemljišta, saopćeno je iz ove agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije