Deveta transverzala najveći saobraćajni projekat u općini Novi Grad

27.11.2020. 10:03 / Izvor: Oslobođenje
Deveta transverzala najveći saobraćajni projekat u općini Novi Grad

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni saobraćajni projekat koji se realizuje u općini Novi Grad.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni saobraćajni projekat koji se realizuje u općini Novi Grad. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja KS-a, Direkcija za puteve KS-a i ova lokalna zajednica.

Deveta transverzala će predstavljati najkraći saobraćajni pravac iz stambenih naselja s desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju, odnosno dalje prema Centru ili prema Ilidži.

Naknade

Kako je istakao Mario Nenadić, premijer KS-a, ovo je projekt koji Vlada KS-a sa Općinom realizuje od početka svog mandata, odnosno od marta.

"Jedno vrijeme su aktivnosti na ovom projektu bile zaustavljene, ali donijeli smo operativne odluke kako bi se projekt mogao nastaviti", rekao je premijer Nenadić.

Veći dio ove saobraćajnice sa pripadajućom infrastrukturom je već izgrađen, a ostalo je da se riješi pitanje obezbjeđenja naknada subjektima koji se nalaze na dijelu trase ove ceste, tačnije na potezu izgradnje rotora i pristupne infrastrukture na njenom spoju sa gradskim autoputem.

Kako je istakao Adi Kalem, ministar saobraćaja KS-a, odluka o pokretanju ove procedure se nalazi u finalnoj fazi, a o njoj se trebaju izjasniti Vlada i Skupština KS-a.

"Deveta transverzala jedna je od prioritetnih saobraćajnica u KS-u čijom izgradnjom će se dobiti kvalitetan spoj sa autoputem", dodao je Kalem.

Iz budžetske 2020. i 2021. osiguraće se 4.900.000 KM za drugu fazu, odnosno gradnju gradske saobraćajnice Devete transverzale sa objektom nadvožnjaka preko željezničke pruge.

Željeznička pruga

Prema ovom dogovoru, Ministarstvo i Direkcija će osigurati po 2.000.000 KM, a Općina Novi Grad 900.000 KM.

Općina Novi Grad je sada podijeljena željezničkom prugom na dva dijela i to stvara velike saobraćajne gužve, naročito posljednjih godina otkako se u Sarajevu povećava broj automobila.

Njenom izgradnjom u velikoj mjeri će se riješiti taj problem za općinu Novi Grad, a prije svega za stanovnike Boljakovog i Buča Potoka, Briješća i ostalih naselja koji prilikom prelaska u drugi dio grada imaju puno problema, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije