Ove godine počinje izgradnja Instituta za onkologiju​

02.02.2021. 14:10 / Izvor: SRNA
Ove godine počinje izgradnja Instituta za onkologiju​

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić izjavio je za Srnu da će u ovoj godini početi izgradnja instituta za onkologiju sa dnevnim bolnicama.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je za Srnu da će u ovoj godini početi izgradnja instituta za onkologiju sa dnevnim bolnicama, u okviru kojeg će biti i 50 kreveta za palijativnu terapiju, što Republika Srpska do sada nije imala.

Đajić je naveo da palijativna njega podrazumijeva adekvatnu brigu za pacijente sa najtežim oboljenjima, koji nisu za bolničko liječenje, a nisu ni za puštanje kući.

"Na ovaj način bi imali svu potrebnu njegu da mogu bez patnje i bolova dočekati kraj života i da ne bi u nehumanim uslovima umirali kod kuće", rekao je Đajić.

Đajić je istakao da je UKC tokom pandemije organizovala maksimalan tretman za oboljele od kardio-vaskularnih i onkoloških bolesti, koje su, kako je naveo, najveći uzročnici smrtnosti u Srpskoj.

"Sala za kataterizaciju srca i ugradnju stentova radila je neprekidno, 24 časa dnevno, bez obzira na pandemiju. Svi onkološki pacijenti su imali zračenje i hemioterapiju. Za samo dvadesetak dana uspjeli smo da osposobimo objekat bivše hirurgije, koja je sada uslovnija nego što je bila kad je napravljena i tamo premjestili onkološke pacijente", rekao je Đajić.

On je objasnio da su onkološki pacijenti na ovaj način izolovani iz centralnog bloka UKC-a, kako ne bi bili ni blizu pacijenata koji boluju od kovida.

"Trudili smo se kao rijetko koja bolnica u svijetu da omogućimo isti tretman i kovid pacijentima i svim drugim. Uspjeli smo u tome i rezultati koje smo postizali su prepoznati ne samo kod nas nego i u međunarodnim krugovima", istakao je Đajić.

Đajić je podsjetio da je bila umjetnost raditi u zdravstvu prošle godine, te da su rukovodstvo UKC-a, načelnici klinika, ljekari i svo drugo osoblje, svakodnevno povlačili `šahovske poteze` kako bi ustanovu organizovali na najbolji mogući način da svima obezbijedi adekvatno liječenje.

"Sve i jedan radnik UKC-a su dali svoj maksimum, ne samo u liječenju pacijenata, nego i u fizičkom radu, jer smo svi mjesecima nosili boce sa kiseonikom, prenosili bolesničke krevete, namještaj, iseljavali pacijente usred noći sa jednog odjela na drugi i pravili prostor za najbolji tretman i kovid i drugih pacijenata", napomenuo je Đajić.

Đajić je naveo da je među prioritetima ove zdravstvene ustanove adaptacija zgrade Ginekologije i Pedijatrije, te da bi, da nije bilo pandemije, taj posao već počeo.

"Naš plan je da nakon prestanka pandemije, Ginekologiju i Pedijatriju na pola godine premjestimo na lokaciju bivše hirurgije, jer je nemoguće krenuti u rekonstrukciju dok su tu porodilje i djeca", istakao je Đajić.

Đajić je naveo da će biti rekonstrisana Klinika za infektivne bolesti, gdje će biti dograđen još jedan sprat, te da će paralelno s tim krenuti izgradnja nove zgrade Psihijatrije, gdje će biti preseljeni pacijenti sa udaljene lokacije preko Vrbasa.

"Istovremeno nas očekuje rekonstrukcija tehničko-ekonomskog bloka, jer su nam kotlovi i rezervoari pravljeni prije 30, 40 godina. Riješićemo i veliki problem svih zaposlenih i pacijenata, a to je parking. Gradimo garažni kompleks, objekat sa 2.200 garažnih mjesta, od čega će 180 biti za invalide", objasnio je Đajić.

Đajić je napomenuo da je prema regulacionom planu, kod zgrade Ginekologije predviđena nova zgrada Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole.

"Naša strategija jeste i da zapošljavamo najbolje studente, da ih šaljemo u svijet da se edukuju i da se vrate da ovdje rade. Naš cilj je da stanovništvo Republike Srpske ima najbolju zdravstvenu zaštitu", rekao je Đajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije