Odgovor Inspektorata: Gradski inspektori ne mogu provjeravati Grand trade

10.02.2021. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Odgovor Inspektorata: Gradski inspektori ne mogu provjeravati Grand trade

Zahtjev nema osnovu u zakonu kao osnovnom materijalnom propisu, pošto nije predviđeno da se te nadležnosti mogu prenositi.

Zahtjev nema osnovu u zakonu kao osnovnom materijalnom propisu, pošto nije predviđeno da se te nadležnosti mogu prenositi, sa republičke na inspekciju jedinice lokalne samouprave, a svaka odluka donesena od strane lokalne inspekcije bila bi ništavna.

Navedeno je ovo, između ostalog, u odgovoru Republičke uprave za inspekcijske poslove, nakon što je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, zatražio od njih da Odjeljenju za inspekcijske poslove Grada daju da izvrše inspekcijski nadzor nad svim građevinskim dozvolama koje je dobilo preduzeće "Grand trade" u vezi sa gradnjom objekta u centru grada.

Oni navode da je na toj lokaciji i za potrebe tog investitora Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni organ, do sada donijelo deset rješenja, ili djelimičnih rješenja, kojima su date građevinske dozvole za izgradnju objekta ili pojedinih faza objekta.

Dodaju da je za ovaj objekat izdata građevinska dozvola 12.12.2018. godine, te da je za izgradnju nadzemnih etaža izdata dozvola 17.12.2020. godine kojom je izmijenjena ova građevinska dozvola.

"Prema našim saznanjima, sve do sada, izdate građevinske dozvole su postale pravosnažne, imajući u vidu da je Okružni sud u Banjoj Luci do sada odbio sve tužbe koje su podnesene od strane punomoćnika, osim posljednjeg pomenutog rješenja od 17.12.2020. o izmjeni građevinske dozvole, tako da ćemo odgovor o zakonitosti ovog rješenja dobiti nakon odluke suda", navodi se u odgovoru.

Navode da su lamele 2 i 3 u potpunosti završene i da je za njih izdata upotrebna građevinska dozvola. Objašnjavaju da je u slučaju da je građevinska dozvola izdata u suprotnosti sa zakonom ili propisima, jedino na šta bi inspektor bio ovlašten u tom slučaju, jeste da podnese inicijativu za poništavanje ili ukidanje.

"Imajuću u vidu činjenicu da je konkretna građevinska dozvola već izdata i da je njena zakonitost već predmet preispitivanja u postupku upravnog spora, to vas obavještavamo  da u vezi sa vašom  predstavkom nije cjelishodno vršenje inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju", navode u Inspektoratu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije