Novo obećanje za Buroj Ozon je kraj 2025. godine

18.02.2021. 08:09 / Izvor: Federalna.ba
Novo obećanje za Buroj Ozon je kraj 2025. godine

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj svako malo neko nešto obeća, a uglavnom ne ispuni.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj svako malo neko nešto obeća, a uglavnom ne ispuni. Prije skoro pet godina najavljen je megalomanski projekt kompanije Buroj Ozon. Riječ je o izgradnji najvećeg turističkog grada u jugoistočnoj Evropi, na području Trnova. Investicija vrijedna 4 i po milijarde maraka. Završetak radova kraj 2020. godine. Odavno smo u 2021., a turističkog grada, a ni investitora ni na vidiku. Novo obećanje je do kraja 2025. godine.

“Svjedočimo historijskom momentu svečanom polaganju kamena temeljca prvog integrisanog i najvećeg turističkog grada u BiH”, kazao je tog 19.9.2016. načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo (SDA).

Direktor Buroj International Grupe Ismail Ahmed najavio je tada žičaru kojom će spojiti skijalište na Bjelašnici s ovim gradom, da će integrisati turističku ponudu planine Bjelašnice i podići standarde na jedan viši nivo, koji je teško i zamisliti.

A teško ga je zamisliti i pet godina poslije. Od spektakla do debalka. Kamen temeljac za izgradnju turističkog grada Boroj Ozon položen je u septembru 2016 godine . I tada je u najavama investitor rekao da će svi radovi bit završeni do kraja 2020 godine. 17. februar 2021. godine ima tek desetak kuća u izgradnji.

Dakle, evropskog Dubaija u Trnovu ni na vidiku. Hoteli, luksuzne vile, bolnica, tržni centri, žičara, posao za domaće kompanije i stanovništvo – za sada su misaona imenica. Investitor projekt provodi zajedno sa Općinom Trnovo, kao javnim partnerom. Iz ove lokalne zajednice tvrde da su završili obaveze koje su preuzeli.

“Općina je sve preuzete obaveze 100-posto realizirala, a što se tiče investitora i njegovih planova i što nije realizirano - to morate vidjeti s njim, ja te detalje ne znam. Nije odustao od realizacije projekta, to je ono što ja znam”, kaže Osman Smiječanin, pomoćnik načelnika Općine Trnovo za urbanizam.

Direktor kompanije Buroj Ozon Ismail Ahmed je trenutno u Dubaiju. Umjesto konkretnih odgovora na brojna pitanja, poput zašto kasni realizacija projekta, zašto su probijeni rokovi, sa kojim se problemima investitor suočava, iz ove kompanije, samo kratki pisani odgovor: “Tim Buroj International Group kompanije, sa investitorom gospodinom Ismailom Ahmedom na čelu, u posljednih nekoliko mjeseci konstantno i punom parom radi na organizaciji i pripremi novog plana građenja, čiji će rezultati biti uveliko vidljivi ove godine”.

Dakle, novo obećanje. Dodaju i da će investitori u Sarajevu biti za dvije sedmice. Obećavaju i da će nam rado odgovoriti na pitanja. I dok čekamo odgovor, pitanja smo uputili i Agenciji za unaprjeđenje stranih investicija. Šta i koliko znaju o ovom projektu?

“Planiraju zaposliti 100 radnika na početku 2021. godine, s nadom da će do kraja godine utrostručiti ukupan broj radnika. U toku svog petogodišnjeg poslovanja suočili su se sa mnogo administrativnih prepreka, kao što su spora procedura za dobijanje građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti, vodne dozvole, što je značajno usporilo realizaciju projekta”, stoji u odgovoru.

Promotivni animirani video za turistički grad najavljuje da će sve biti gotovo do 2025. godine. Ako je suditi po ovih proteklih pet, zaključak je jasan - od projekta Buroj Ozon, kako sada stvari stoje, ostao je samo ozon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije