Do kraja 2021. planirana izrada aeronautičke studije aerodroma Bihać

19.02.2021. 11:28 / Izvor: Akta.ba
Do kraja 2021. planirana izrada aeronautičke studije aerodroma Bihać

JP Aerodrom Bihać je raspisalo javni poziv za izradu aeronautičke studije aerodroma Bihać sa pratećim sadržajem.

JP Aerodrom Bihać je raspisalo javni poziv za izradu aeronautičke studije aerodroma Bihać sa pratećim sadržajem, čija je vrijednost 100.000 KM bez PDV-a.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, Aeronautičku studiju je potrebno izraditi u skladu sa pravilima struke, zakonima i drugim propisima koji reguliraju ovo područje, te smjernicama BH DCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine), temeljenim na ICAO standardima (Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva; International Civil Aviation Organization) i preporukama za aerodrome u civilnom zračnom prometu.

Izabrani nosioc izrade aeronautičke studije potrebno je da provede preliminarnu procjenuprojektovanih pragova / krajeva piste, kako bi se procijenila mogućnost upravljanja letom i instrumentalnim uslovima leta.

Projekat će biti službeno završen, nakon što se ispune obaveze iz Ugovora o pružanju usluga, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine. 

"Osnovni zahtjev koji se prepoznaje kroz već izrađene dokumente je promet savremenih zrakoplova koji bi operirali sa 50 – 150 putnika, sa doletom do 4.000 km (B737-700), a to je radijus u kome se nalaze svi veliki evropski gradovi u kojima živi brojna dijaspora i gdje posluju kompanije koje su ili će biti poslovnipartneri ili investitori",  navedeno je u projektnom zadatku za izradu aeronautičke studije aerodroma Bihać sa pratećim sadržajem, koji je izradio Arting BH iz Sarajeva.

U navedenom dokumentu se dodaje da je aerodrom planiran za raznovrsne letjelice, mlazne avione, avione sa klipnim motorima, helikoptere, zračne brodove, jedrilice vučene avionom ultra lake letjelice i balone. To znači da njegova infrastruktura osim saobraćajne funkcije ima i sportsko-turističku i da se u njegovom okrilju nesmetano mogu razvijati aeroklubovi, padobranski klubovi i drugi alternativni oblici zrakoplovnog sporta. 

- U odnosu na postavljeni zahtjev, izdvajaju se dvije oblasti koje moraju biti obrađene aeronautičkom studijom: 

aerodromske operacije i ograničenja i

vrste operacija i opremljenost aerodroma.

Studija će se smatrati prihvaćenom i posao završenim kada na Studiju BH DCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine) da pismenu saglasnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije