Do kraja 2021. planirana izrada aeronautičke studije aerodroma Bihać

Investicije / PROJEKTI

Do kraja 2021. planirana izrada aeronautičke studije aerodroma Bihać

JP Aerodrom Bihać je raspisalo javni poziv za izradu aeronautičke studije aerodroma Bihać sa pratećim sadržajem.

19.02.2021. 11:28 Izvor: / Akta.ba

JP Aerodrom Bihać je raspisalo javni poziv za izradu aeronautičke studije aerodroma Bihać sa pratećim sadržajem, čija je vrijednost 100.000 KM bez PDV-a.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, Aeronautičku studiju je potrebno izraditi u skladu sa pravilima struke, zakonima i drugim propisima koji reguliraju ovo područje, te smjernicama BH DCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine), temeljenim na ICAO standardima (Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva; International Civil Aviation Organization) i preporukama za aerodrome u civilnom zračnom prometu.

Izabrani nosioc izrade aeronautičke studije potrebno je da provede preliminarnu procjenuprojektovanih pragova / krajeva piste, kako bi se procijenila mogućnost upravljanja letom i instrumentalnim uslovima leta.

Projekat će biti službeno završen, nakon što se ispune obaveze iz Ugovora o pružanju usluga, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine. 

"Osnovni zahtjev koji se prepoznaje kroz već izrađene dokumente je promet savremenih zrakoplova koji bi operirali sa 50 – 150 putnika, sa doletom do 4.000 km (B737-700), a to je radijus u kome se nalaze svi veliki evropski gradovi u kojima živi brojna dijaspora i gdje posluju kompanije koje su ili će biti poslovnipartneri ili investitori",  navedeno je u projektnom zadatku za izradu aeronautičke studije aerodroma Bihać sa pratećim sadržajem, koji je izradio Arting BH iz Sarajeva.

U navedenom dokumentu se dodaje da je aerodrom planiran za raznovrsne letjelice, mlazne avione, avione sa klipnim motorima, helikoptere, zračne brodove, jedrilice vučene avionom ultra lake letjelice i balone. To znači da njegova infrastruktura osim saobraćajne funkcije ima i sportsko-turističku i da se u njegovom okrilju nesmetano mogu razvijati aeroklubovi, padobranski klubovi i drugi alternativni oblici zrakoplovnog sporta. 

- U odnosu na postavljeni zahtjev, izdvajaju se dvije oblasti koje moraju biti obrađene aeronautičkom studijom: 

aerodromske operacije i ograničenja i

vrste operacija i opremljenost aerodroma.

Studija će se smatrati prihvaćenom i posao završenim kada na Studiju BH DCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine) da pismenu saglasnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije