U planu nove solarne elektrane u USK

22.02.2021. 09:40 / Izvor: Nezavisne novine
U planu nove solarne elektrane u USK

Kadirić je istakao kako je opredjeljenje aktuelnih vlasti u USK da na ove prostore dovedu industriju koja neće biti zagađivač.

Ministarstvo privrede USK uskoro će raspisati javni poziv za dodjelu koncesija za projekte u oblasti iskorištavanja solarne energije na području Bosanskog Petrovca, potvrdio je Nijaz Kadirić, resorni ministar.

"Mi smo ranije prezentirali ideju solarnog parka na području Bosanskog Petrovca i radi se o ogromnom projektu. Međutim, moramo animirati potencijalne investitore da se jave jer šta nam vrijede raspisani projekti ako se niko ne javi. Mislim da moramo puno više raditi na promociji Unsko-sanskog kantona kao prostora za biznis i kantona koji ima ogromne potencijale obnovljive energije", istakao je Kadirić.

On je potvrdio kako postoje ozbiljni investitori koji su zainteresovani za energetske projekte u oblasti iskorištavanja solarne energije, te da je ove aktivnosti u prošloj godini usporila pandemija virusa korona.

"Sve je više ozbiljnih inostranih kompanija koje se interesuju za ovu vrstu projekata. Također, njih zanima i zakonska regulativa i mi smo u cilju olakšanja uslova investitorima proveli izmjene Zakona o koncesijama, a u proceduri je i usvajanje zakona o javno-privatnom partnerstvu. Sve to treba da olakša uslove budućim investitorima", istakao je Kadirić.

Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka. Proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta je 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat-sati. Ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

U međuvremenu vlasnici pomenute solarne elektrane iskazali su interesovanje za proširenje proizvodnih kapaciteta i nova ulaganja, a očekivana investicija procijenjena je na oko 70 miliona maraka.

Kadirić je istakao kako je opredjeljenje aktuelnih vlasti u USK da na ove prostore dovedu industriju koja neće biti zagađivač, kako bi ovaj kanton u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije