HE Dabar: Počinju radovi na betoniranju dovodnog tunela

26.02.2021. 12:52 / Izvor: Akta.ba
HE Dabar: Počinju radovi na betoniranju dovodnog tunela

Ukupna vrijednost radova je 114 miliona КM, a izvođač je Integral inženjering.

Na gradilište Hidroelektrane Dabar ovih dana dopremljena je oplata neophodna za izvođenje sekundarne obloge dovodnog tunela. Betoniranje tunela čija je dužina 12.125 metara počeće polovinom marta, potvrdio je za Radio Trebinje Slaviša Stajić, v.di direktora HE Dabar.

Za izvođenje ovih radova stekli su se uslovi nakon proboja tunela i spajanja iskopa iz pravca Straževice - Zovi Do i Vodostana - Bileća, završetka primarne obloge koja se sukcesivno izvodila te niza drugih, neophodnih predradnji.

Stajić ističe da će sekundarna obloga, koja će se izvoditi po cijelom obimu i dužini, formira završni oblik tunela dok primarna obloga obezbjeđuje stabilnost i sigurnost tunelske cijevi u izgradnji.

"Izvođač će prilikom izrade sekundarne obloge od armiranog betona, a čija je minimalna debljina 300 milimetara po metru dužnom tunela ugrađivati oko 5,5 metara kubnih metara betona, u zavisnosti od tipa podgrade na određenoj dionici", kaže Stajić.

Za završetak predmetnih radova izvođač će, samo u sekundarnu oblogu tunela, ugraditi oko 65.000,00 metara kubnih betona.

Ukupna vrijednost radova je 114 miliona КM, a izvođač je "Integral inženjering" a.d..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije