Vlada TK podržat će nekoliko projekata na području općine Kladanj

10.03.2021. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK podržat će nekoliko projekata na području općine Kladanj

Analiza dosadašnjih investicija na području općine Kladanj, kao i plan aktivnosti za naredni period, bili su povod za jučerašnju radnu posjetu.

Analiza dosadašnjih investicija na području općine Kladanj, kao i plan aktivnosti za naredni period, bili su povod za jučerašnju radnu posjetu delegacije Vlade TK Općini Kladanj. Kako je istaknuto tokom sastanka Kantonalna vlada i Općina ove će godine zajedničkim snagama realizirati investicijske projekte u Kladnju i time nastojati doprinijeti kvalitetnijem životu građana Kladnja.

"Ovo je naša prva i protokolarna posjeta Kladnju. Nakon smjernica koje smo danas utvrdili, uslijedit će radni sastanci unutar resornih oblasti, a sve u smjeru ostvarenja našeg zajedničkog cilja. To je ravnopravan, ravnomjeran, ali i solidaran razvoj svih dijelova i općina u Tuzlanskom kantonu“, kazao je premijer Hodžić, ističući da Tuzlanski kanton ima pameti, ali ima i resurse koje treba racionalno ulagati kako bi se ostvario razvoj kao konačni cilj.

Premijer Hodžić je tokom sastanka ukratko prezentirao kratkoročni i srednjoročni plan Vlade Tuzlanskog kantona, te najavio da će Vlada Tuzlanskog kantona zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo zajednički stati i iza projekta kvalitetnijeg putnog povezivanja Tuzle i Sarajeva.

"Putna komunikacija koja će kvalitetnije povezati Tuzlu i Sarajevo je projekat na koji se neminovno naslanja i Kladanj, te će realizacija ovog projekta sigurno doprinijeti i kvalitetnijem životu svih građana Kladanja. Uz to razmotrit ćemo mogućnosti ulaganja u putni pravac Kladanj – Brateljevići – Milankovići, poznatiji kao Put spasa, čime bismo pomogli revitalizaciju sportsko – rekreacionog kompleksa Muška voda, Djevojačke pećine i sl...“, kazao je premijer Hodžić.

Načelnik općine Kladanj je izrazio dobrodošlicu i zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona što je već na početku svog mandata posjetila ovu općinu, što je jedan od pokazatelja senzibilnosti prema nerazvijenim općinama.

"Kladanj raspolaže i prostornim i resursnim kapacitetima, prije svega vodama i drvnom građom, ali zbog resornih nadležnosti ima i brojna ograničenja koja mu sprječavaju korištenje tih prirodnih bogatstava. Uz veliku prostornu rasprostranjenost i potrebu za povezivanje naselja, sve to rezultira i značajnom mrežom lokalnih i nekategorisanih puteva koje održava lokalni nivo vlasti. Kladanj nema niti jednom metra regionalnih puteva, ali je na području naše općine put koji je tokom rata značio spas za cijelu sjeveroistočnu Bosnu i na kojeg su naslonjeni značajni turistički potencijali. Rekonstrukcija tog putnog pravca je jedan od projekata u koje smatramo da se isplati ulagati“, kazao je načelnik Čavkunović, ističući da bi pomoć u rješavanju pitanja vodosnabdijevanja Kladnja također bila dobrodošla.

Delegacije Vlade i Općine su nakon sastanka u prostorijama Općine posjetile sportsku dvoranu u Kladnju, gdje se izvode završni radovi, te proizvodne pogone kompanije Ramex. Izvozno orjentirana i sa već uspostavljenom saradnjom sa Ikea-om i drugim značajnim kompanijama na europskom tržištu, Ramex je kompanija na koju se značajnim dijelom naslanja privreda Kladnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije