Radojičić: U RS-u odobreno oko 600 miliona KM dozvola

11.04.2013. 12:39 / Izvor: SRNA
Radojičić: U RS-u odobreno oko 600 miliona KM dozvola

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je trenutno u Srpskoj odobreno oko 600 miliona KM dozvola za krupne građevinske projekte u kojima je dobrim dijelom investitor ili organizator Republika Srpska.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je trenutno u Srpskoj odobreno oko 600 miliona KM dozvola za krupne građevinske projekte u kojima je dobrim dijelom investitor ili organizator Republika Srpska.

"Pri tome mislim na izgradnju prvo dionice autoputa Prnjavor - Doboj, a zatim dionice Banjaluka - Prnjavor, TE Stanari i nekoliko manjih termo i hidroelektrana“, istakao je Radojičić, otvarajući danas u Banjaluci Deveti međunarodni naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu".

Radojičić je rekao da se očekuje i još nekoliko krupnih projekata kao što su radovi na zaštiti voda sliva rijeke Save, radovi na vodovodima u 28 opština Srpske i drugih projekata u kojima je investitor ili organizator Republika Srpska.

On je podsjetio da je Srpska u proteklih pet godina kao posljedicu krize imala značajan pad investicionih aktivnosti u građevinarstvu.

"Republika Srpska nastoji sa svoje strane krupnim projektima u nedostatku privatne inicijative ili stranih direktnih investicija da podstakne ukupno privrednu i građevinsku aktivnost", istakao je Radojičić.

On je naveo da će krajem aprila u parlamentu Srpske biti razmatran novi zakon o uređenju prostora i građenju, čiji je cilj pojednostavljenje procedura, uklanjanje administrativnih barijera i skraćivanje rokova za izdavanje građevinskih dozvola.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je novinarima da će na skupu biti predstavljeno 45 naučnih i stručnih radova iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja, arhitekture, koji će resornim ministarstvima Vlade Republike Srpske koja obrađuju ovu oblast biti dobar pokazatelj kojim putem treba da se kreću.

Golićeva je rekla da će na dvodnevnom skupu biti prezentovan novi zakon o uređenju prostora i građenju, koji je upućen u skupštinsku proceduru.

Direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka Aleksandar Cvijanović rekao je novinarima da je ovaj skup prilika da se lokalnim građevinskim stručnjacima, konsultantima i operativi pruži šansa da se upoznaju sa novim trendovima, dostignućima i novim metodama građenja i standardima koji se uvode u Evropi.

Na skupu će biti predstavljeno 45 naučnih i stručnih radova iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja, arhitekture, visokogradnje, hidrogradnje, mostogradnje, saobraćajne i komunalne infrastrukture, zaštite životne sredine, građevinske fizike, zemljotresnog inženjerstva, sanacije i ojačanja konstrukcija, graditeljskog menadžmenta, mašinstva, tehnologije.

Organizatori skupa su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinski fakultet Banjaluka, Privredna komora Republike Srpske i Zavod za izgradnju Banjaluka, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije