Završena izgradnja dionice gasovoda Slobodnica - Brod koja prolazi ispod rijeke Save

26.03.2021. 11:56 / Izvor: Akta.ba
Završena izgradnja dionice gasovoda Slobodnica - Brod koja prolazi ispod rijeke Save

Puštanje u rad direktnog gasovoda predviđeno je za drugi kvartal 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova.

U "Rafineriji nafte Brod" danas je realizovana ključna faza projekta gasifikacije – provedena je gasovodna truba ispod korita rijeke Save, što će omogućiti spajanje gasovoda iz Republike Hrvatske sa ranije izgrađenom gasovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.

"Postavljanje novog djela direktnog gasovoda izvedeno je savremenom primjenom tehnologije horizontalnog bušenja uz pomoć specijalne opreme i mehanizama, a pri izvođenju radova i ugradnje gasovoda korišteni su najsavremeniji materijali", saopćeno je.

Završna faza u izgradnji direktnog gasovoda biće izgradnja sklopova ventila sa obje strane rijeke Save, priključenje na postojeću gasnu mrežu u Rafineriji nafte Brod, ispitivanje gasovoda, prilagođavanje rada sistema upravljanja, te probno puštanje u rad.

Puštanje u rad direktnog gasovoda predviđeno je za drugi kvartal 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova.

Postavljanju direktnog gasovoda ispod rijeke Save prethodio je popravak postojećeg cjevovoda Slobodnica – Brod dužine 5,5 kilometara. Dok je s druge strane Save, hrvatski operator gasa, završio izgradnju nove dionice direktnog gasovoda i spojio je na sistem za prenos gasa Republike Hrvatske u blizini sela Slobodnica i dobio dozvolu za priključenje na sistem.

Podsjećamo, svi radovi se izvode u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vezano za  korona virus kao i mjera koje donosi Republički štab za vanredne situacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije