Obilaznica oko Živinica javni interes Tuzlanskog kantona

Investicije / PROJEKTI

Obilaznica oko Živinica javni interes Tuzlanskog kantona

Radi se o novoj dionici magistralnog puta M18, koja bi trebala biti obilaznica oko Živinica.

09.04.2021. 12:39 / Izvor: Akta.ba

Davanjem saglasnosti gradskih vijeća Tuzle i Živinica, a potom i aktom Kantonalne vlade kojim je utvrđeno da je izvođenje radova i izgradnja ceste Šiški Brod – Đurđevik projekat od javnog interesa, otklonjene su prepreke i stvoreni preduslovi da se aktivnije i praktično krene sa realizacijom ovog veoma značajnog saobraćajnog projekta. Podsjećamo radi se o novoj dionici magistralnog puta M18, koja bi trebala biti obilaznica oko Živinica. Sve navedeno bilo je povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa gradonačelnicima Tuzle i Živinica Jasminom Imamovićem i Samirom Kamenjakovićem.

Radi se o izgradnji putne infrastrukture čijom bi se izgradnjom poboljšali uslovi odvijanja saobraćaja na teritorijama gradova Tuzla i Živinice, a što je od velikog značaja za Tuzlanski kanton, a samim tim i za ove gradove, stoji između ostalog u mišljenjima gradskih vijeća.

"Ovaj, generacijski projekat razbijanja saobraćajne blokade kojoj smo posvećeni, baziramo na čvrstom dogovoru sa Federalnom Vladom i premijerom Novalićem. Na više sastanaka koje smo do sada održali dogovorili smo da priđemo rekonstrukciji i adaptaciji nekoliko putnih pravaca, a jedan od njih je i ovaj putni pravac Tuzla – Sarajevo. Utvrđivanjem javnog interesa stvorili smo pretpostavke za početak konkretnih aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta i početku konkretnih aktivnosti", kazao je premijer Hodžić i dodao da je za početak projektnog organizovanja na ovoj dionici već osigurano 20 miliona KM. 

Hodžić dodaje da će nakon što te novce potroše u idejni i glavni projekat, na raspolaganju će im biti i 45 miliona od Federalne vlade, kojima će ovaj proces nastaviti. Razliku do ukupne cijene na koliko je procijenjena vrijednost rekonstrukcije cijelog puta do Kladnja, će obezbijediti iz sredstava Federalne direkcije cesta, a radi se o zajedničkim sredstvima od akciza.

"Nama je zanimljivo da imamo što bolju cestu Tuzla – Sarajevo, a ovo je početak skraćivanja nepotrebno dugog putovanja od Tuzle do Sarajeva. U pitanju je velika investicija, i mi smo zato dali pozitivno mišljenje, jer bez velikih investicija nema razvoja, zapošljavanja itd. Što se tiče Službe za imovinsko – pravne i geodetske poslove Grada Tuzle, mi ćemo uložiti maksimalan napor i potpuno smo spremni i kopiju kompletne dokumentacije smo već ustupili, kako bi se ovaj projekat što prije započeo i uspješno okončao. Želimo da se ova velika investicija realizira što prije, u interesu svih građana", kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Sekretar Grada Živinice Suvad Butković poručio je da će ovaj projekat riješiti veliki problem saobraćajnih gužvi i blokade grada posebno u jutarnjim i popodnevnim satima.

"S tim u vezi naša posvećenost nije upitna i Grad Živinice će učiniti sve što je u našoj moći da se svi procesi koji budu pokretani u ovom smjeru što prije i okončaju", kazao je Butković.

"Mi sada prvi puta imamo da dvije vlade, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, a imamo najavu da će nam se priključiti i Vlada Zeničko – dobojskog kantona, rade zajedno i da sinergijski radimo na realizaciji ovog projekta. To je vrlo snažna simbolička poruka integrisanog razvoja Bosne i Hercegovine", zaključio je danas premijer Hodžić.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije