Korak bliže ka realizaciji projekta biciklističke staze Sarajevo - Pale

29.06.2021. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Korak bliže ka realizaciji projekta biciklističke staze Sarajevo - Pale

Memorandum je potpisan na završetku konferencije Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka u organizaciji Evropske unije i ambasadora Johanna Sattlera.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i načelnik Općine Pale Boško Jugović potpisali su jučer Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom biciklističke staze Sarajevo-Pale.

Memorandum je potpisan na završetku konferencije “Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka” u organizaciji Evropske unije i ambasadora Johanna Sattlera.

Ova inicijativa pokrenuta je u junu prošle godine kada su u prostorijama Delegacije EU u BiH Općina Stari Grad Sarajevo, Opština Istočni Stari Grad, Opština Pale i Grad Sarajevo potpisali su Memorandum o saradnji za razvoj nove biciklističke staze Sarajevo-Pale, a s ciljem razvoja turističke i sportske ponude na području ovih općina, kao i cijelog grada Sarajevo. U periodu koji je uslijedio Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj finansirali su izradu Studije izvodljivosti izgradnje biciklističke staze Sarajevo – Pale koja je identifikovala naredne korak eu projektu, kao i uključivanje Grada Istočno Sarajevo.

Staza duga 15 km, prva polazna tačka kod Vijećnice

Kako je predviđeno današnjim Memorandumom o saradnji, Evropska komisija će za izgradnju biciklističke staze obezbijediti million konvertibilnih maraka, dok će potpisnici Memoranduma finansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije iznosom od 100.000 do 150.000 KM. Potpisinici su dužni i pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na trasi biciklističke staze i izdavanju odobrenja za izvođenje radova, najkasnije do 31.januara, 2022. godine. Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo provest će procedure za izradu projektno-tehničke dokumentacije, te će se formirati zajednička komisija koju će činiti predstavnici svih općina i gradova potpisnika. Rok za objavu tendera je 31.august, 2021. godine.

Biciklistička staza gradit će se na trasi dugoj oko 15 kilometara, od čega je cca 5 kilometara na dijelu koji pripada Općini Stari Grad, odnosno FBiH, dok veći dio trase od cca 10 kilometara teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska. Staza će biti pozicionirana starom trasom uskotračne pruge "Ćiro" Sarajevo-Pale koja je smještena na obroncima Trebevića, prateći korito rijeke Miljacke, odnosno rijeke Paljanska Miljacka. Prva polazna tačka iz općine Stari Grad bit će: Vijećnica – Bentbaša - šetalište Dariva - Kozja ćuprija do "Vrela života". Druga polazna tačka bit će stara željeznička stanica na Bistriku, koja će također voditi do lokaliteta "Vrelo života". Staze će se spajati na trasu pruge Ćiro koja se prostire u cjelosti prostorom uskotračne pruge prema završnoj poziciji neposredno kod stare željezničke stanice Pale.

Sattler: Konačno sa riječi prelazimo na djela

Kako je istakao ambasador Sattler, konačno se iz teorije prelazi na praksu i implementira jedan pozitivan projekat za ljude koji žive u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Palama kao i za sve turiste koji dolaze u BiH.

"Obično sa političarma i diplomatama mnogo razgovaramo, povezujemo ljude, a ono najvažnije je da danas sa riječi prelazimo na djela kada je u pitanju izgradnja biciklističke staze Sarajevo-Pale. Biće završena sljedeće godine i veoma sam sretan što mi možemo pomoći našim sredstvima kako bi ovo postalo stvarnost. Kada sve bude gotovo i kada sljedeće godine bude otvorenje, to će biti jedan od sretnijih dana za mene", izjavio je Sattler.

Načelnik Hadžibajrić je ranije govorio o ekonomskim benefitima od ovog projekta.

“Kada su u pitanju ekonomski efekti koji se mogu očekivati od projekta nove biciklističke staze, ono što je u perspektivi izvjesno je povećanje prihoda postojećih ugostiteljskih i smještajnih objekata od strane domaćih, a posebno stranih turista. Također, očekivano je i da se projekat odrazi na povećanje broja zaposlenih usljed većeg priliva turista na područje naše općine,” kazao je Hadžibajrić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije